Nyheter Toppnyheter Världen

Paris-kopplade IS-ledare dödade

Överste Steve Warren, talesman för den USA-ledda koalition som bombar Islamiska staten i Irak och Syrien. Arkivbild.
Överste Steve Warren, talesman för den USA-ledda koalition som bombar Islamiska staten i Irak och Syrien. Arkivbild.

Tio av extremistgruppen Islamiska statens (IS) ledare har dödats den senaste månaden i riktade flygattacker i Syrien och Irak.Bland dem finns flera som har kopplingar till terrorattackerna i Paris i mitten av november.

Enligt överste Steve Warren, talesman för den USA-ledda koalitionen som utför flyganfallen, dödades exempelvis den 26-årige fransmannen Charaffe al-Mouadan på julafton.

– Han var en Syrien-baserad ISIL-medlem med en direkt länk till Abdelhamid Abaaoud, celledaren vid Parisattackerna, säger Warren, som använder namnet ISIL för IS.

En rättslig källa i Frankrike uppger dock att inga bevis finns för att al-Mouadan varit inblandad i Parisdåden. Källan säger också att al-Mouadan inte var känd för att ha nära band till Abaaoud, men däremot till Samy Amimour, en av attentatsmännen i Paris. Han ska också ha känt Omar Ismail Mostefai, en annan av dem som utförde dåden.

Expert på förfalskningar

En annan som dödats enligt Warren är Abdul Qader Hakim som arbetade med IS-operationer utanför Syrien och Irak och hade kopplingar till Parisnätverket. Han dödades i en attack i Mosul i norra Irak den 26 december.

– Hans död innebär att en viktig planerare (av terror) med många kontakter i Europa är borta, säger Warren.

Warren uppger också att en expert på förfalskningar finns på listan över de dödade, och att även han var kopplad till nätverket i Paris.

Ytterligare en som dödats i Syrien är Siful Haque Sujan från Bangladesh. Han dödades den 10 december nära IS självutnämnda huvudstad al-Raqqa.

"Fortfarande huggtänder"

Siful Haque Sujan var utbildad i Storbritannien, och uppges vara en av IS främsta dataexperter, säger översten.

– Nu när han är död har ISIL förlorat en viktig länk mellan sina nätverk.

Enligt Steve Warren slår koalitionen med de riktade attackerna mot IS-ledare till mot "ormens huvud", men tillägger en varning:

– Den har fortfarande huggtänder.

AP/TT
Abdelhamid Abaaoud anses ha varit ledare för nätverket som genomförde terrordåden i Paris i november.