Nyheter Sverige

Partierna vill öka mångfalden men kulturkrockarna skapar utmaningar

Miljöpartiets bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades avgå efter kontakter med extremister, vilket startade en diskussion om hur öppna partierna kan vara för olika religiösa och kulturella värderingar och yttringar. Arkivbild.
Miljöpartiets bostadsminister Mehmet Kaplan tvingades avgå efter kontakter med extremister, vilket startade en diskussion om hur öppna partierna kan vara för olika religiösa och kulturella värderingar och yttringar. Arkivbild.

Flera partier jobbar hårt med att öka mångfalden i de egna leden.Men olika religiösa och kulturella värderingar skapar nya utmaningar.

– Man kan gilla olikheter när det kommer in som en krydda i maten eller i populärkulturen, den typen av mer harmlös mångfald är väldigt enkel att gilla. Men det är få som gillar mångfald i värderingar, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, på borgerliga tankesmedjan Timbro.

Han tror att partiernas tolerans kan innebära problem, likt de som drabbat MP. Traditionellt är det partier till vänster som lockat flest utrikesfödda. Det kan skapa en svårhanterad kombination av åsikter.

– Väljarna kan stå långt till vänster ekonomiskt och gilla den antirasistiska profilen som MP och V har, men samtidigt också ha en djupt konservativ, ibland reaktionär, uppfattning i privatmoraliska frågor, säger Johansson Heinö.

"Toleransretorik"

Han tycker att partierna måste våga ta tydlig ställning i konkreta värderingsfrågor, som hur man hälsar eller normer för hur män och kvinnor lever tillsammans, inte "gömma sig bakom någon luddig toleransretorik".

V har satsat på en stark förankring i invandrartäta förorter. Det är också partiet med högst andel utrikesfödda bland sina ledamöter i riksdagen. Partisekreteraren Aron Etzler hävdar att han aldrig behövt ta itu med interna konflikter i partiet om värderingar, till exempel om synen på kvinnor.

– Vi rycker ut i alla möjliga saker, från folk som är rattfulla till de som är otrevliga, men något sådant har aldrig hänt. Jag tror det beror på att V är ett väldigt starkt feministiskt parti, säger Etzler.

En storm blåste upp i S efter att Omar Mustafa, dåvarande ordförande Islamiska förbundet, valdes in i partistyrelsen 2013.

Partisekreteraren Carin Jämtin ser dock inga svårigheter med att välkomna alla trosinriktningar.

– Det skulle märkas rätt snart om någon som företräder oss inte delar våra värderingar,

Hoppade av

Centern har startat ett mångfaldsprojekt för att få fler med utländsk bakgrund på valsedlarna. C var enda parti som saknade utrikesfödda i riksdagen efter valet 2014. Inför valet 2010 hoppade Mahmoud Aldebe, då ordförande i Sveriges muslimska förbund, av sin riksdagskandidatur för C. Han hävdade att han utsatts för islamofobi efter att partikamrater kritiserat honom för att några år tidigare förespråkat sharialagar.

Partisekreteraren Michael Arthursson understryker vikten av att alltid vara tydlig om partiets värderingar.

– Man kan inte komma och säga att jag vill företräda C, men jag skakar inte hand med kvinnor.

Arthursson anser att partiet behöver ökad kunskap om olika kulturer, men även om organisationer som till exempel står bakom arrangemang där Centerpartister deltar.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé anser att det är en balansgång att stå för religionsfrihet, utan att kompromissa med principer och värderingar.

– Många människor med olika agendor söker sig till politiska partier, det ska man vara medveten om.

Tobé säger att det ibland dykt upp diskussioner i lokalföreningarna när personer gett uttryck för olika kulturella eller religiösa uppfattningar. Men enligt honom är de som söker sig till M, oavsett kristen eller muslim, välintegrerade i det svenska samhället.

– Jag har pratat med många muslimer i vårt parti och de har varit väldigt tydliga med att vi kan aldrig acceptera extrem islamism, det förväntar de sig av oss, säger Tobé.