Utbildning Nyheter Ekonomi Sverige

Partiledare slåss om skolfrågan

Partiledarna slogs om att göra utbildningsfrågorna till sina vid söndagens sommartal. Men många av satsningarna mötte kritik.Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors var de konkreta förslagen få.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ville bygga bort bristen på studentbostäder, statsminister Stefan Löfven presenterade en satsning på fler platser till lärarhögskolan och Liberalernas partiledare Jan Björklund föreslog obligatorisk vidareutbildning för legitimerade lärare.

Skola, studier och utbildning gick som en röd tråd genom partiledarnas tal. Enligt Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet, var Löfvens fokus på skolan ett sätt att slå två flugor i en smäll:

– Integrationspolitiken har blivit viktigare sedan i fjol och skola hör ihop med integration, säger han till TT.

Demker: Populistisk

Jan Björklund har länge fokuserat på skolfrågan och enligt Marie Demker, också hon statsvetarprofessor i Göteborg, vinner han på att göra det även fortsättningsvis.

– Det är intressant att han brinner ihärdigt för frågan ännu trots att många tycker att han har misslyckats med den, säger Demker som menar att Björklund den bästa retorikern av partiledarna.

– Men i sitt sommartal hade Björklund en ovanligt populistisk stil med slängar åt vänstern, extremism, mot experter och mot det pedagogiska etablissemanget, säger hon.

Vem som vann striden om skolfrågan av söndagens talare är svårt att säga, enligt Jonas Hinnfors.

– En viktig ingrediens är hur stor pengapåse man satsar. Liberalerna presenterar en satsning på åtta miljarder kronor. Löfvens tal var ideologiskt med många socialdemokratiska nyckelord som solidaritet och jämställdhet men med få konkreta satsningar, vilket kan bero på att man nu är inne i budgetförhandlingar.

– Han pratade mycket om vad regeringen redan hade gjort och pengar som satsats men inte mycket om vad man ville göra i framtiden, säger Hinnfors.

Moderaterna: Hyckleri

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall är knappast imponerad av regeringens skolsatsningar.

– Med satsningen på fler platser på lärarhögskolan väljer de kvantitet framför kvalitet. Problemet är att lärare hoppar av utbildningen och att nyutexaminerade lärare lämnar yrket. När det gäller obligatorisk lovskola var det en satsning i alliansregeringens budget som nuvarande regering sedan tog bort. Nu maskerar de det som satsning, det kallar jag hyckleri, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset