Nyheter Toppnyheter

Passagerarplan kraschade i natt – alla ombord döda

En övervakningskamera fångade kraschen på bild.
En övervakningskamera fångade kraschen på bild.

Passagerarflygplanet från Dubai flög varv på varv runt flygplatsen i södra Ryssland innan det till sist försökte landa. Men piloterna missade landningsbanan och alla ombord omkom.

Radaruppgifter från flygsajten flightradar24.com ger en fingervisning om piloternas svårigheter att landa i Rostov vid Don i södra Ryssland. Den loggade datan visar att klockan var strax efter halv tre på morgonen, lokal tid, när besättningen gjorde ett första försök att landa flight FZ981 som lämnat Dubai några timmar tidigare. Av någon anledning – troligtvis på grund av vädret – valde de att lyfta igen med endast 600 meter kvar till marken. Därefter flög piloterna i cirklar, varv på varv, tills klockan hade slagit halv fem, och de bestämde sig för att göra ett andra, och sista, försök.

Erbjuder stöd

Flygplanet kraschade 250 meter innan landningsbanan. Enligt lokala myndigheter slog ena vingen i marken och fattade eld. En film från en övervakningskamera som publicerats av ryska medier visar en kraftig explosion på nedslagsplatsen. Regionens guvernör pekar på det dåliga vädret som rådde, med kraftiga vindbyar. En rådgivare till den ryska transportministern säger dock att piloterna även kan ha begått ett misstag. Alla 62 ombord omkom.

Rysslands president Vladimir Putin vände sig efter olyckan direkt till de anhörig.

– Statsöverhuvudet har sagt att nu är det viktigast att stödja familjerna och de anhöriga till de som har dött, säger regeringens talesperson Dmitrij Peskov, enligt ryska medier.

Oklara nationaliteter

Regionens katastrofmyndighet sade vid en pressträff att flygplanets svarta lådor ännu inte har hittats.

"Vi gör allt vi kan för att så snart som möjligt samla in information. Just nu går våra tankar och böner till passagerarna och besättningen som fanns ombord", uppger flygbolaget Fly Dubai i ett uttalande.

Sju av passagerarna var barn, enligt regionens guvernör. Rostovs katastrofmyndighet uppger att sex av besättningsmedlemmarna inte var från Ryssland, men ger inga ytterligare uppgifter om passagerarnas eller besättningens nationaliteter.

AP/TT
Flygplanet kraschade inne på flygplatsområdet, men 250 meter före själva landningsbanan.
TT
Ett passagerarplan har kraschat i södra Ryssland.
AP
Brandbilar står parkerade i närheten av platsen där passagerarplanet kraschade vid flygplatsen i Rostov vid Don.