Nyheter Världen

Patriark stödjer påven om flyktingar

Påven Franciskus och patriarken Bartholomeus. I morgon besöker de båda religiösa ledarna den grekiska ön Lesbos, i centrum för den europeiska flyktingkrisen. Arkivbild.
Påven Franciskus och patriarken Bartholomeus. I morgon besöker de båda religiösa ledarna den grekiska ön Lesbos, i centrum för den europeiska flyktingkrisen. Arkivbild.

Patriark Bartholomeus manar Europa att upphöra med att försöka skilja på ekonomiska migranter och asylsökande.Därmed intar han samma position som påven Franciskus.I morgon möts de båda i den grekiska övärlden, i centrum för Europas flyktingkris.

Den östortodoxa kristendomens ekumeniske ledare understryker i en intervju att kristna har en moralisk plikt att visa gästfrihet mot främlingar. Han lyfter fram befolkningen på den grekiska ön Lesbos som en förebild för andra européer. Öbornas öppenhet och generositet, trots egna svårigheter och umbäranden, ser patriarken som inspirerande enligt den italienska tidningen l Messaggero.

Starkt budskap

Just till Lesbos styr Bartholomeus kosan i morgon i sällskap av en annan av kristenhetens superstjärnor: påven Franciskus. Tillsammans ska de visa sitt stöd för människor som flytt från sina hem och över havet från Turkiet. Patriarken säger att deras besök sänder ett "starkt budskap i alla riktningar".

– Denna fråga får mig att tänka på Paulus brev till hebreerna (Hebreerbrevet) i vilket han påminner oss om att inte glömma gästfrihet, eftersom de som erbjuder den ibland har varit värdar för änglar utan att känna till det, säger Bartholomeus till tidningen.

Patriarken ser gästfrihet som ett konkret exempel på att visa kärlek för vår nästa; den väg han anser att alla kristna bör vandra utmed under livet.

– Det är i denna anda alla med inflytande måste arbeta i under denna historiska tid och som flyktingkrisen utvecklar sig, säger han till tidningen.

Allvarlig identitetskris

Bartholomeus ansluter sig till påvens åsikt att åtskillnaden mellan ekonomiska migranter och asylsökande är konstgjord.

– Globaliseringen av världsekonomin har skapat en allvarlig identitetskris i vår samtida värld, hunger och misär på många håll på vår planet, och det är en förolämpning mot 'Honom', säger patriarken med syftning på Gud.

Patriarken anser att göra åtskillnad på vissa grupper människor för att det ska vara till fördel för andra inte speglar Guds önskan, och att "vi i stället måste skapa nya och rättvisa ekonomiska system".

De religiösa ledarnas besök till Lesbos görs efter en kontroversiell uppgörelse förra månaden som syftar till att människor som anländer till de grekiska öarna utan att lämna in en asylansökan snabbt ska skickas tillbaka till Turkiet.

Thanassis Stavrakis/TT/AP
Påven Franciskus och patriarken Bartholomeus (i fotots centrum). De båda kristna ledarna vädjar till Europa att upphöra med att göra åtskillnad på ekonomiska migranter och asylsökande. Arkivbild.
Thanassis Stavrakis/TT/AP
Påven Franciskus och patriarken Bartholomeus omfamnar varandra under ett möte i Turkiet. I morgon kommer de båda religiösa ledarna att visa sitt stöd för flyktingar. Arkivbild.