Nyheter Toppnyheter Världen

Paus i FN-ledda Syriensamtal

FN-sändebudet  Staffan de Mistura. 
FN-sändebudet  Staffan de Mistura. 

De FN-ledda samtalen för att få slut på kriget i Syrien tar en paus till den 25 februari. Det meddelade FN-sändebudet Staffan de Mistura på onsdagen.

Han underströk att samtalen inte hade misslyckats men behöver omedelbart stöd från internationella uppbackare ledda av USA och Ryssland.

– Jag har uppriktigt sagt dragit slutsatsen att det efter den första veckan av förberedande samtal så behövs det mer arbete, inte bara av oss utan av intressenterna, sade han till reportrar efter en träff med oppositionens delegation på deras hotell.

Han påpekade att han från första stund har sagt att han inte kommer att tala för talandets skull.

Chefen för den syriska regeringens delegation Bashar al-Jaafari anklagade oppositionen för att vilja dra sig ur samtalen under påtryckning från regionala krafter. Han sade att de Misturas tillkännagivande är en politisk täckmantel för beslutet att dra sig ur.

Men FN-diplomaten säger att bägge sidor har gett uttryck för att de vill att en politisk process startas.

Paraplyorganisationen Höga förhandlingskommittén (HNC) kom motsträvigt till Genève i lördags, en dag efter företrädarna för president Bashar al-Assad, enligt AFP.

HNC yrkar på omedelbara åtgärder för att få fram förnödenheter till belägrade städer, få stopp på bombningar mot civila och frigivning av fångar.