Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Payet frälste Frankrike i premiären

Dimitri Payet jublar efter sitt avgörande 2–1-mål i slutminuterna av EM-premiären mot Rumänien.
Dimitri Payet jublar efter sitt avgörande 2–1-mål i slutminuterna av EM-premiären mot Rumänien.

Mannen med den gyllene högern slog till med vänstern – och gav Frankrike en perfekt start i hemma-EM.

Dimitri Payet var matchens lirare i 2–1-segern mot Rumänien.

Hemmafavoriten Frankrike mot ett anonymt och defensivt Rumänien skulle ju bli en enkel uppvisning för Les Bleus, var det tänkt.

Men Rumänien visade sig snabbt vara betydligt mer än ett försvarslag – precis som franske förbundskaptenen Didier Deschamps försökt varna om på förhand.

När klockan tickade mot full tid var ställningen 1–1 och allt tydde på två tappade franska poäng, trots stort spelövertag.

Då slog han till.

Magisk säsong

West Ham-mittfältaren Dimitri Payet har haft en magisk säsong i klubblaget och var strålande matchen igenom på fredagskvällen.

Nu fick han bollen strax utanför straffområdet, tog några steg och drämde till med sin svagare fot – vänstern.

Pang, bom, krasch! Så satt 2–1-målet bakom en chanslös Ciprian Tatarusanu i Rumäniens mål.

När Payet blev utbytt på tilläggstid hade han svårt att hålla tårarna tillbaka.

– I början av säsongen var det nog inte många som trodde att jag skulle vara med här. Men jag tog mig hit genom att jobba hårt, sade matchhjälten, enligt AFP.

Lättad kapten

Förbundskapten Didier Deschamps var lättad efteråt.

– Vi hade svårt att komma igång, men det är skönt att få den första matchen överstökad och börja med en vinst, sade Deschamps i sina första kommentarer, enligt AFP.

Deschamps fick dock en hel del att tänka på. Frankrikes båda fixstjärnor Antoine Griezmann och Paul Pogba öppnade visserligen starkt – Griezmann hade en nick i stolpen efter en kvart – men försvann ur matchen efterhand och blev båda utbytta i andra halvlek.

Målnick av Giroud

Inte heller spetsanfallaren Olivier Giroud såg så vass ut som han gjort i träningsmatcherna. Även om det ändå var Giroud som nickade in det franska ledningsmålet efter en knapp timme, på ett vackert inlägg från Dimitri Payet.

Rumänien visade å sin sida att man definitivt kommer att ge framför allt Schweiz en kamp om andraplatsen i gruppen.

Bogdan Stancu var nära att ge fransmännen en kalldusch redan i matchinledningen då han fick fritt läge efter hörna. En timme senare såg han sedan ut att ha fixat en poäng genom en säkert lagd straff till 1–1, sedan Patrice Evra krokat ned Nicolae Stanciu på väg mot mål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset