Nyheter Sverige

Peace & Loves arrangörer: "Det är fruktansvärt"

Två personer har gripits för sexuellt ofredande under Peace & Love i Borlänge. Arkivbild.
Två personer har gripits för sexuellt ofredande under Peace & Love i Borlänge. Arkivbild.

Årets Peace & Love-festival är avslutad men förutom konserter och föreläsningar har det rapporterats om åtta sexuella ofredanden samt en våldtäkt.– Vi är arga och frustrerade, säger Jonas Eriksson, säkerhetsansvarig på festivalen.

Under festivalens sista natt, mot söndagen, anmäldes ytterligare sexuella ofredanden i samband med festivalen Peace & Love i Borlänge.

– Vi har sex stycken sexuella ofredanden och två gripna, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen till TT.

Jonas Eriksson, säkerhetsansvarig på festivalen, är upprörd över denna typ av brott – både på festivalen och i samhället.

– Som arrangörer och medmänniskor känner vi att det är fruktansvärt, säger han.

– Det är jättehemskt att det händer. Men det är också bra att det anmäls. Vi uppmanar våra besökare att anmäla om de har blivit ofredade eller om de känner sig otrygga.

"Skärp er!"

Under fredagskvällen anmälde två flickor att de blev ofredade. Under lördagskvällen kände de igen den misstänkte gärningsmannen och tog kontakt med polisen som kunde gripa honom.

TT har tidigare rapporterat om att en flicka anmälde att hon blev våldtagen mitt i publikhavet under natten mot lördag.

– Vi har inte gripit någon för det, säger Lars Byström.

I ett pressmeddelande under lördagen gick arrangörerna för festivalen ut med en uppmaning till de manliga festivalbesökarna:

"Killar, skärp er nu för fan! Det handlar om att det ska vara kul för ALLA att gå på festival."

Ska utvärdera

Förutom polisbevakningen på plats har festivalen full bevakning från den egna säkerhetsorganisationen och festivalens samarbetspartners, som består av kvinnojouren och trygghetsfunktionärer från kyrkor och ungdomsmottagningar.

Efter årets avslutade festival blickar arrangörerna fram mot 2017 års upplaga.

– Vi får utvärdera det som hände. Vi följde vår plan och vi hade en bra säkerhetsorganisation och bra samarbeten. Vi får ta med oss det och se hur vi kan förbättra oss till nästa år, säger Jonas Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset