Nöje Film

Pedro Almodóvar: "Det är orättvist"

Pedro Almodóvar tillsammans med Rossy de Palma, Emma Suarez, Adriana Ugarte och Michelle Jenner på filmfestivalen i Cannes.
Pedro Almodóvar tillsammans med Rossy de Palma, Emma Suarez, Adriana Ugarte och Michelle Jenner på filmfestivalen i Cannes.

Den spanska pressen har behandlat honom orättvist. Det hävdar Pedro Almodóvar som har hållit en låg massmedial profil sedan hans och broderns namn dök upp i de så kallade Panama-dokumenten.

– Vi har en så liten roll, att om Panama-dokumenten vore en film skulle vi inte ens finnas med i rollistan som statister, säger Almodóvar.

Till filmfestivalen i Cannes har han kommit med sin nya film "Julieta", en melodram om en tragisk mor-dotter-relation. När han tillsammans med sina skådespelare möter pressen för att tala om filmen ligger skriverierna om hans inblandning i Panama-skandalen som en osynlig matta över salen. Hemma i Spanien ställde han in en rad intervjuer eftersom premiären på "Julieta" och alla skriverier om eventuell skatteflykt kom samtidigt.

"Minimal" roll

Så när en brittisk journalist tar upp ämnet och lindar in frågan i ett "tror du filmen kommer att ta skada av all publicitet", svarar Almodóvar med att hans roll var minimal. Och tillägger:

– Dålig publicitet? Men du såg ju filmen. Och du tyckte om den? Så du blev ju inte bortskrämd i alla fall.

"Julieta" bygger på tre noveller av Alice Munro, som Almodovar har arbetat ihop till en enda berättelse om en kvinna som på tolv år inte haft någon kontakt med sin dotter och som nu skriver en sorts dagbok, riktad till dottern, där vi i tillbakablickar får veta vad som hände.

Från början hade han tänkt göra filmen på engelska och spela in i New York.

– Jag talade till och med med en amerikansk skådespelerska som gärna ville vara med. Men så började jag tänka på hur historien mer passade den spanska familjekulturen, och då bestämde jag mig också för att ha två skådespelerskor som skulle spela Julieta, en den äldre och en den yngre i tillbakablickarna.

Kvinnorna gör comeback

"Julieta" är Almodóvars comeback när det gäller att göra filmer som fokuserar på kvinnor.

– Jag kommer aldrig ur det kvinnliga universumet, säger han.

– Ofta har jag skildrat starka kvinnor, men den äldre Julieta hör inte till dessa. Hon har upplevt så många förluster att hon är knäckt, hon är som en zombie. Slutet är öppet, kanske slutar det bra, det vet vi inte.

Som vanligt hos Almodóvar är det starka färger som dominerar. Han talar drömmande om technicolor och säger:

– Jag tycker inte om svart. Jodå, det kan vara vackert, men jag tycker inte om när man ska bli tvingad att ha svart på sig.

Thibault Camus
Pedro Almodóvar är inte nöjd med hur den spanska pressen har behandlat honom. På Cannesfestivalen mötte han på tisdagen pressuppbådet tillsammans med Emma Suarez och Adriana Ugarte.