Nyheter Sverige

Pekar ut Scandinavian Star-personal

Färjan Scandinavian Star brinner i Lysekil i april 1990. 159 personer dog i branden.
Färjan Scandinavian Star brinner i Lysekil i april 1990. 159 personer dog i branden.

159 miste livet i branden på Scandinavian Star för 26 år sedan. Nu pekar en dansk utredare ut två besättningsmän som de som tände på.

Orsaken till katastrofen utanför Lysekil natten till den 7 april 1990 har aldrig klarlagts, trots flera utredningar.

En dansk lastbilschaufför, som omkom i branden, skylldes för att ha anlagt branden, men friades från anklagelsen 2014.

Nu uppger Flemming Thue Jensen, tidigare skeppsinspektör vid danska sjöfartsstyrelsen, att branden var ett planlagt sabotage.

– Det var inte någon galning som gått förbi och strukit eld på en tändsticka, säger Flemming Thue Jensen till danska tidningen Politiken.

Skeppsinspektören var en av de första utredarna ombord på fartyget och säger att färjan hade riggats för brand – ett rör med brännbar vätska var avbrutet, madrasser hade pallrats upp och dörrar blockerats från att stängas. Flemming Thue Jensen menar att två i manskapet, med tillgång till verktyg och kunskap om fartygets tekniska förhållanden, är de skyldiga. Men enligt skeppsinspektören har inte polisen undersökt spåret.

– Om norsk polis hade pratat med oss och undersökt saken närmare borde ärendet ha varit uppklarat 1990, säger han till norska TV2.

Polisen har inte kommenterat uppgifterna. Förundersökningen kring mordbranden återupptogs 2014 – en utredning som fortfarande pågår. Samtidigt pågår en parlamentarisk granskning.