Nyheter Världen

Pence tveksam valvinnare för Trump

Indianas guvernör Mike Pence, till vänster, och den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Arkivbild.
Indianas guvernör Mike Pence, till vänster, och den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Arkivbild.

Indianas guvernör Mike Pence blir Donald Trumps vicepresidentkandidat. Men frågan är om Pence är ett tillräckligt starkt draglok för att ena det splittrade Konservativa partiet, fånga upp nya väljare och utmana Hillary Clinton i höstens presidentval.

Republikanernas blivande presidentkandidat Donald Trump meddelar på Twitter att han utnämnt Indianas guvernör Mike Pence till sin vicepresidentkandidat.

Öka trovärdigheten

En orsak till att han valt den 57-årige Pence kan vara att Trump, som är omstridd inom sitt eget parti, vill öka sin trovärdighet internt, anser Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet.

– Pence är en välkänd konservativ republikan som har suttit ett dussintal år i kongressen, och det är en värdefull erfarenhet som Trump inte har. Det andra är att han är konservativ republikan rakt över, både i ekonomiska och inte minst sociala frågor, medan Trump tidigare varit mer liberal i de frågorna, säger Åsard.

Redan övertygade

En svaghet med valet av Pence är att det egentligen bara är de egna som lär bli exalterade och knappt dem, tror Åsard. Att Pence skulle få andra än republikanska sympatisörer att rösta på Trump är knappast troligt.

– Sedan kan man undra om det inte hade varit klokare av honom, med tanke på hans bakgrund och alla utspel som han gjort och förolämpningar som han strött omkring sig, att han skulle ha valt en kvinnlig kandidat.

Valet av Trump välkomnades av representanthusets republikanske talman Paul Ryan, medan den blivande presidentkandidaten Hillary Clintons kampanjläger kallar Pence "det mest extrema valet på över en generation".

Mike Pence beskriver sig själv som kristen, konservativ och republikan. Han är motståndare till homosexuella äktenskap och har motsatt sig att syriska flyktingar ska få bosätta sig i Indiana. Men han har också motsatt sig Trumps utspel om att muslimer ska hindras från att resa till USA.