Nyheter Ekonomi Världen

Pengar och IS-skräck gynnar regering

Fayez al-Sarraj är premiärminister i Libyens internationellt erkända enhetsregering.
Fayez al-Sarraj är premiärminister i Libyens internationellt erkända enhetsregering.

Den internationellt erkända regeringen försöker vinna revir från rivalerna i Libyens söndersprängda politiska landskap.Men rädslan för extremistgruppen Islamiska staten (IS) samt det faktum att den tagit befäl över pengarna talar för regeringen.

Det islamistledda styret i huvudstaden Tripoli har vilat på lojaliteten som köpts från en mängd beväpnade grupper. Men sedan delar av den internationellt framförhandlade FN-stödda enhetsregeringen tog sig till Tripoli i förra veckan har det visat sig att den lyckats vinna stöd av landets centralbank samt det statliga oljebolaget – ryggraden i Libyens ekonomi.

Det har slagit hårt mot det islamistledda styrets betalningsförmåga.

– Vissa medlemmar av beväpnade grupper får inte längre betalt och andra fruktar samma öde. Dessa grupper föredrar att stödja enhetsregeringen, säger en politiker som är nära enhetsregeringen under krav om anonymitet.

Förberett sig

Många förvånades över bristen på motstånd när delar av enhetsregeringen, däribland premiärminister Fayez al-Sarraj kom till Tripoli. Men tio städer som varit under det islamistledda styret har nu gått över till al-Sarraj, vars regering tycks ha förberett sig väl. Enligt källan har enhetsregeringen haft många och långa överläggningar med olika beväpnade grupper innan den kom till Tripoli.

En annan sak som talar för al-Sarraj är IS:s frammarsch i landet. En orsak till att västländerna stöttar enhetsregeringen är hoppet att den kanske kan bromsa IS.

Dubbel fruktan

Flera av Libyens väpnade grupper drivs i sin tur av en dubbel frukan: de är rädda att väst ska sända in marktrupper för att slå mot IS – men de fasar också för att IS i sig ska växa ytterligare.

De går då över till enhetsregeringen för att dels hejda IS, dels för att utländsk trupp inte ska komma till landet.

– Rädslan för IS låg bakom uppslutningen av flera libyska städer bakom enhetsregeringen, säger Marc Pierini, analytiker vid tankesmedjan Carnegie Europe och före detta EU-sändebud i Tripoli och Tunisien.