Nyheter Ekonomi Sverige

Pengarna sinar i Anna Lindhs fond

Anna Lindhs minnesfond, skapad efter mordet på utrikesministern, har ont om pengar. Arkivbild.
Anna Lindhs minnesfond, skapad efter mordet på utrikesministern, har ont om pengar. Arkivbild.

Anna Lindhs minnesfond hotas av nedläggning, rapporterar Expressen. Men enligt Socialdemokraterna är nedläggningshotet överdrivet.

Anna Lindhs minnesfond startades kort efter mordet på utrikesministern i september 2003. Enligt tidningen Expressen är kapitalet i fonden nere på rekordlåga 100 000 kronor, vilket enligt fondens stadgar innebär att verksamheten ska läggas ner.

Minnesfonden, som i Anna Lindhs anda verkar för bekämpning av likgiltighet, fördomar och förtryck runt om i världen, har under årens lopp haft intäkter på 21 miljoner kronor. Av dessa har drygt tre miljoner betalats ut i bidrag och stipendier medan större delen av kapitalet främst har gått till administrativa kostnader, enligt Expressen.

Men Linus Samuelsson, pressekreterare i Socialdemokraterna, tillbakavisar tidningens påstående om att merparten av stiftelsens kapital gått till administrativa kostnader.

– Anna Lindhs minnesfond har granskats externt varje år av Svensk insamlingskontroll och av en godkänd revisor. De granskningarna är godkända och vi har aldrig använt mindre än 88 procent av intäkterna till ändamålsenlig verksamhet, säger han till TT.

Enligt Linus Samuelsson är resterande tolv procent administrativa och insamlingskostnader och enligt Socialdemokraternas partikassör Roger Berzell hotas inte stiftelsen av en nedläggning.

"Det stämmer inte att fonden ska läggas ner", skriver han i ett sms till TT.