Nöje Film

Penn skildrar kärlek i krigszon

Sean Penn är på plats på filmfestivalen i Cannes där hans film "The last face" deltar i tävlingssektionen.
Sean Penn är på plats på filmfestivalen i Cannes där hans film "The last face" deltar i tävlingssektionen.

Sean Penn stortrivs på filmfestivalen i Cannes. Men det är inte många kritiker som tror att hans film "The last face" har någon chans att vinna årets Guldpalm.

För fem år sedan var Sean Penn i Cannes som huvudrollsinnehavare i "This must be the place". Nu är han tillbaka på Rivieran – som regissör till "The last face", där våldsamma strider i Afrika utgör bakgrund till en kärlekshistoria mellan två hjälparbetare. I de första recensionerna får han kritik för just detta – men väljer att inte gå i polemik.

– Jag har precis gjort klart filmen. Den är som den är. Jag tänker inte ge mig in i någon diskussion om den, säger han.

Blodigt inbördeskrig

Huvudrollerna i "The last face" spelas av Charlize Theron och Javier Bardem. De möts under ett blodigt inbördeskrig i Liberia i början av 2000-talet. De inleder ett förhållande men skiljs åt. Tio år senare möts de igen och i tillbakablickar får vi se vad som ledde till separationen.

Det är en film som ställer brännande frågor om det viktiga är att hjälpa på plats eller om man i stället ska försöka påverka världsopinionen och på så sätt få slut på de ständiga krigen.

"Svaret är generositet"

Många kritiker menar att det är osmakligt att skildra en kärlekshistoria med lidande som fond. Men Sean Penn håller inte med.

– Med varje film jag gör kommer möjligheten att ta upp saker som intresserar och som man kanske förstår först när man närmar sig dem. Vi lever i en värld som är hårdare än någonsin och där människor lider. Är det här en film om krig eller om en kärlekshistoria? Det enda svaret är generositet, någonting som vi i dag ser mindre och mindre av.

Penn tycker om att vara i Cannes, speciellt som det ger honom möjlighet att se filmer som det annars aldrig finns en möjlighet för honom att se hemma i USA.

– Nu kan jag gå på bio och sedan kunna säga att nej, det vi gör i USA är inte bättre än det de gör i Filippinerna.

Joel Ryan
Sean Penns kärlekshistoria "The last face" utspelas med ett blodigt krig som bakgrund.

Läs också