Sport

Perfekt slut på succéveckan

Lovisa Lindh satte svenskt rekord på 1 000 meter på Slottsskogsvallen i Göteborg.
Lovisa Lindh satte svenskt rekord på 1 000 meter på Slottsskogsvallen i Göteborg.

EM-brons i lördags. Svensk rekordhållare och 100 000 kronor rikare en knapp vecka senare.Lovisa Lindh fick det perfekta slutet på en galen vecka, som dessutom innehållit både en födelsedag och OS-uttagning.

Med ett varv kvar av loppet på Slottsskogsvallen i Göteborg var speakerns besked tydligt. Lovisa Lindh behövde öka tempot för att nå den svenska rekordtiden på den något udda distansen 1 000 meter.

– Så då gjorde jag det, säger hon och rycker på axlarna som om det var just så enkelt.

Men det ligger många års hård träning bakom den här säsongens framgångar.

Göteborgskan, normalt specialiserad på 800 meter, fick sitt internationella genombrott vid EM i Zürich 2014, då det räckte till semifinal – en stor bedrift med tanke på förutsättningarna. Hösten 2013 kunde hon inte träna alls på grund av en hjärtmuskelinflammation som upptäcktes först när hon svimmade när hon var på väg mot en spårvagn.

Dubbla rekord

Nu är hon, som nybliven 25-åring, klar för OS i Rio de Janeiro – och svensk rekordhållare.

– Det är helt galet. Bästa veckan hittills i särklass. Jag har fyllt 25, OS-uttagning, EM-brons, lag-SM-guld och så det här. Det knyter ihop säcken bra, summerar hon.

Det nya svenska rekordet på 1 000 meter lyder 2.36,04, en putsning av Maria Akrakas 22 år gamla rekord med drygt 2,6 sekunder.

Dessutom blev det svenskt rekord även i herrarnas 1 000-meterslopp.

Tiden som skulle slås var ett närmast antikt svenskt rekord, från tiden före den elektroniska tidtagningen: Dan Waerns 2.17,8 från 1959. Johan Rogestedt sprang, inför bland andra just Waern, i mål på 2.17,67 och kunde även han hämta ut en välkommen bonuscheck.

– Det var väldigt inspirerande att Dan var här. Och han var nog ändå glad att någon slog det, säger Rogestedt.

Formbesked inför OS

Utöver Lovisa Lindh gav ytterligare två OS-klara svenskar formbesked under galan. Kim Amb hade en jämn spjutserie med 79,84 meter som längsta kast och i längdhoppsgropen lyckades Khaddi Sagnia, sexa på EM i förra veckan, få till ett prydligt säsongsbästa på 6,70 meter – trots en tung förkylning.

– Näsan rinner så himla mycket. Jag har varit sjuk sedan jag kom hem, berättar hon med ett stort skratt.

– Så det var jätteskönt att få de här resultaten med sig till OS.

Adam Ihse/TT
Det blev dubbla svenska rekord på Slottsskogsvallen, när både Lovisa Lindh och Johan Rogestedt satte rekord på 1 000 meter.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset