Sport

Perfekt start för Fredricson

Peder Fredricson inledde OS-hoppningen med en felfri runda på All In.
Peder Fredricson inledde OS-hoppningen med en felfri runda på All In.

Den plötsliga korsförlamningen i vintras hindrade All In från att gå Grand prix inför hemmapubliken i Friends.Peder Fredricsons lösning på problemet: Ändrad diet, galoppträning och regelbunden motion.Det gav en perfekt start i OS.– Allt känns bra. Jag håller mig till min plan, säger han.

Fredricson har haft många hästar genom åren, men ytterst få av den tioårige valackens kaliber. Om ryttare och häst klarar anspänningarna på banan i Deodoro läggs en god grund för en lyckad svensk laginsats – och en chans för Fredricson att utmana världseliten individuellt.

Det kunde inte ha börjat bättre.

En felfri runda i hettan i den första individuella omgången på söndagseftermiddagen.

– En bra start, det stämde för oss, men det är långt kvar. Vi är precis i början på vad som förhoppningsvis blir flera rundor, så det är ingen idé att hetsa upp sig, säger Fredricson.

Jobbade med galopptränare

All In var just så fräsch och förberedd inför uppgiften som han hade hoppats på. Men valacken kan vara en känslig herre. Fredricson insåg under hästshowen i Friends att han verkligen behövde gå till botten med varför hästen mådde som den gjorde.

– Han hade vunnit Volkswagens GP tio dagar tidigare och jag tyckte att han kändes bra och i form och jobbade honom inte tillräckligt. Han hade inte fått jobba bort slaggprodukterna i musklerna och där sätter det ihop sig. Lite stress på det så blir det kramp. Nu jobbar han varje dag och jag försöker ge honom så jämn arbetsbelastning som möjligt.

– Jag har jobbat med en galopptränare på Jägersro som har mycket rutin kring det här. Vi har ändrat foderstatusen lite och han måste motionera väldigt regelbundet. Eftersom han är väldigt talangfull är det lätt att man inte tränar honom så mycket.

TT: Skiljer han sig åt från andra hästar?

– Faktum är att den häst jag red på i Barcelona (1992) också hade det, men sedan har jag inte haft någon jag fått jobba så här med. Han är lite känslig, men han har mognat också, har inte alls det där flyktbeteendet i sig längre. Han har lugnat ned sig. Det finns inget som jag känner mig orolig för.

"Gör vår grej"

I OS tror han att modellen för att lyckas är att försöka göra allt som vanligt.

– Man ska bara hålla sin plan. Det är mycket kring ett OS, media, man bor med andra, man har ackrediteringar, man ska åka buss till allt. Det man ska komma ihåg är att vi ska göra det vi gör varje helg, komma in på banan, värma upp, bara hålla rutinerna.

– Vi gör vår grej och så får vi se hur långt vi når. Börjar man oroa sig för vad som kan gå fel finns det inget slut på saker man kan rada upp, säger han.

– Det är väldigt långt kvar, nu har vi laget att fokusera på.

Lagtävlingen avgörs tisdag och onsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset