Nöje Musik

"Petra och Måns är bäst"

Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder Eurovision Song Contest i Stockholm i maj nästa år. "De är bäst för det här programmet och det här sammanhanget", säger exekutive producenten Martin Österdahl.
Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder Eurovision Song Contest i Stockholm i maj nästa år. "De är bäst för det här programmet och det här sammanhanget", säger exekutive producenten Martin Österdahl.

Petra Mede och Måns Zelmerlöw leder Eurovision Song Contest i Globen nästa år. Programledarparet var SVT:s förstaval för det tunga jobbet. – Det måste ju vara den sämst bevarade hemligheten ever, säger Måns till TT.

Redan i somras började Måns Zelmerlöw och Petra Mede nämnas som toppkandidater för det prestigefyllda programledaruppdraget att leda Eurovision Song Contest.

Regerande Eurovision-mästaren Zelmerlöw är som bekant också en erfaren programledare.

– Det väcktes väl en väldigt ickeofficiell fråga samma kväll som jag vann om jag överhuvudtaget skulle vara intresserad. Redan då kände jag att om jag får frågan är det klart att jag vill hoppa på, säger han.

Mede gjorde i sin tur stor internationell succé när hon 2013 ledde tävlingen som då gick i Malmö. Hon säger att det var självklart att hoppa på tåget igen.

– Helt enkelt för att man inte kan säga nej. Nu har jag ju gjort det här en gång och det gick hyfsat bra men det finns ändå saker som jag vill göra annorlunda, säger Petra Mede utan att vilja gå in på exakta detaljer.

"Etablerade stjärnor"

För SVT var programledarvalet enkelt.

– Vi tycker att Petra och Måns är bäst. Dessutom är det ju så med Eurovision att det är nya förutsättningar varje år, det är nya städer, arenor, låtar och artister. Därför känns det fantastiskt att ha två personer som redan är etablerade stjärnor i sammanhanget, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest.

De båda programledarna ser nu fram emot våren och de stundande jättesändningarna.

– Jag är så otroligt glad över att få vara med om Eurovision-bubblan en gång till. Som artist var det intervjuer hela tiden, man fick inte riktat njuta av det. Nu känner jag att jag verkligen kommer att kunna njuta av de här veckorna, säger Måns Zelmerlöw.

Kompletterar varandra

Redan nu börjar arbetet med att forma showerna. Mede och Zelmerlöw tror att de kommer att kunna komplettera varandra väl.

– Jag tror att vi har lite av varandras ingredienser. Jag tycker att Måns har en väldig tajming och är väldigt rolig och jag säger inte att jag kan sjunga men jag tycker om att göra andra saker än att bara prata på scenen, säger Petra Mede.

Semifinalerna i Eurovision Song Contest äger rumt i Globen den 10 och 12 maj. Den stora finalen avgörs sedan den 14 maj.

Jessica Gow/TT
Under hela hösten har det rapporterats om att Måns Zelmerlöw och Petra Mede skulle få jobbet som Eurovision-programledare. "Det måste vara den sämst bevarade hemligheten ever", säger Måns.
Jessica Gow/TT
Måns Zelmerlöw och Petra Mede är båda stjärnor i Eurovision-sammanhang – Måns efter sin vinst i år och Petra efter sitt bejublade programledarskap 2013.
Jessica Gow/TT
Måns Zelmerlöw och Petra Mede hyllar varandra inför det stundande samarbetet. "Ett überproffs", säger Petra om Måns.