Sport

Phelps redo för slutpunkten

Michael Phelps har i Rio fortsatt samla OS-guld .
Michael Phelps har i Rio fortsatt samla OS-guld .

I bassängen har allt gått perfekt för tidernas främste – utanför har han åkt på några ordentliga smällar.När simikonen Michael Phelps, 31, nu försöker lägga av för andra gången är han bättre förberedd.– Jag har börjat njuta av livet, säger den nyblivne pappan inför sista OS-loppet.

Natten till söndagen, svensk tid, är det meningen att Michael Phelps ska sätta slutpunkten för sin olympiska karriär.

Han gör det i USA:s medleylag, passande nog i den absolut sista grenen i OS-simningen.

Phelps har tagit fyra guld (100 meter fjäril som avgjordes natten till lördagen ej inräknad) och står på 22 guld och sammanlagt 26 OS-medaljer inför de två sista loppen.

OS-kungen, som blev historisk med åtta guld i Peking 2008, slutade egentligen efter London 2012, men våren 2014 offentliggjorde han en comeback med sikte på Rio de Janeiro.

Åkte fast för rattfylla

Ett halvår senare kom svaret på varför när Phelps åkte fast för rattfylla (för andra gången), dömdes till 18 månaders skyddstillsyn och en ettårig villkorlig dom och skrevs in på behandlingshem.

Han hade helt enkelt inte klarat att anpassa sig till ett liv utan simning.

Det var inte första gången Phelps hamnade i blåsväder. Efter OS i Peking fångades han på bild rökandes marijuana.

Med stöd från flickvännen Michelle Johnson klarade han sig igenom de senaste svårigheterna och i maj i år föddes parets son Boomer.

Familjelivet ska göra att han klarar sig bättre den här gången.

– De senaste två åren har varit mina bästa i livet av många orsaker och jag skulle inte vilja ändra på något. Jag har lyckats börja njuta av livet och det har fått bort mig från den väg jag var inne på. Jag kommer alltid att vara tacksam mot dem som hjälpt mig igenom det här, sade Phelps på en presskonferens dagarna före OS.

Känslomässigt största

Många var osäkra på om 31-åringen hade sin gamla guldglans kvar.

Det har han visat, och enligt honom själv var det inget han fruktade.

– Nej, för jag har haft roligt igen. Oavsett vad som hände i Rio kände jag att jag skulle kunna vända blad och säga att jag fick sluta min karriär som jag ville.

Att få tävla med sin tre månader gamla son på läktarplats har betytt extremt mycket.

– Känslomässigt är det här tio gånger större än vad jag har varit med om tidigare. Att kunna ha min son i mitt – ja, jag säger det här om jag skulle göra comeback igen (skratt) – i mitt potentiellt sista OS och mitt sista race, det är något jag ser fram emot att kunna dela med honom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset