Sport

Phelps satte gyllene slutpunkt

Michael Phelps tog fem guld under sommar-OS i Rio.
Michael Phelps tog fem guld under sommar-OS i Rio.

Vad skulle slutpunkten bli för OS-historiens störste om inte en gyllene.Michael Phelps, 31, vann sitt 23:e OS-guld och tog ett tårfyllt farväl från simningen:– Det här var mycket bättre än för fyra år sedan, det var så här jag ville sluta, sade han efter segern i lagkappen 4x100 meter medley.

OS-kungen sträckte armarna i skyn mot publiken som svarade med att ropa hans namn.

Under prisceremonin kunde han inte hålla tillbaka tårarna:

– Jag försökte, men det trillade ned några, sade Phelps som berättade att hans sista OS-dag i karriären blev känslosam.

– När jag klev av bussen och gick in i simstadion så var jag nära att börja gråta. Att värma upp för sista gången, ta på mig simkläderna för sista gången, kliva ut framför tusentals människor från mitt land en sista gång. Det kändes helt galet.

Fokuserat lag

Hans lagkamrater var lika fokuserade som han själv på att slutet inte skulle bli något annat än gyllene.

Ryan Murphy satte världsrekord i ryggsimmet på startsträckan (51,85), men när Phelps hoppade i vattnet för fjärilssimmet var Storbritannien före.

Phelps tog över ledningen och Nathan Adrian såg på sistasträckan till att segermarginalen till Storbritannien blev klara 1,29 sekunder.

När Phelps knöt ihop OS-säcken för gott låg där 28 medaljer, varav 23 guld.

Om det nu var för gott. Många tvivlar.

– Jag kommer att vara i Tokyo 2020, men inte som simmare. Den här gången är jag redo att sluta och det känns bra att göra det, sade Phelps som slutade efter London 2012 också.

"Lyckats med allt"

Bara för att två år senare göra comeback.

– Jag har lyckats med allt jag föresatt mig. 24 år inom simningen…jag är glad hur det slutade. Det var därför jag kom tillbaka efter 2012. Jag ville inte behöva fundera "tänk om" om 20 år.

Faktum är att han med fem guld och ett silver i Rio lyckades bättre än för fyra år sedan i London då han tog fyra guld och två silver.

Michael Phelps tänker nu ägna sig åt familjen, flickvännen Nicole Johnson och tre månader gamle sonen Boomer.

– Jag kommer förmodligen att resa och jobba lite efter Rio. Efter det vet jag inte, jag kommer nog inte att göra mycket. Jag ser verkligen fram emot att umgås med Boomer och Nicole och i slutet av året ska vi gifta oss.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset