Sport

Phil Mickelson hyllar Stenson

Phil Mickelson spelade klockrent – och blev slagen.
Phil Mickelson spelade klockrent – och blev slagen.

Henrik Stenson inte bara vann The Open – han krossade den.Tvåan Phil Mickelson var nästan chockad efteråt.– Det här är nog det bästa jag har spelat och inte vunnit, säger Mickelson.

Henrik Stenson var till slut tre slag före Mickelson och 14 (!) slag före trean JB Holmes, USA.

Att de båda i ledarbollen spelade en helt egen tävling på en helt annan planet märktes redan efter några hål när de skapade sig birdieläge efter birdieläge på den egentligen annars hopplöst svåra banan.

– Otrolig besvikelse att komma tvåa, men jag är samtidigt glad för Henriks skull. Han är en riktigt värdig mästare, säger Mickelson.

– Vi har varit kompisar rätt länge. Jag har alltid tyckt att han är en av de bästa på att slå bollen, bäst på det långa spelet, och att majortävlingar är perfekta för honom. Jag visste att han förr eller senare skulle vinna en major och jag är glad att han gjorde det. Jag är bara besviken att han gjorde det på min bekostnad.

Fick stryk

Mickelson hade en fantastisk vecka på Royal Troon.

Han var bara en koppsnurr från alla tiders majorrekord i torsdags (62:an blev till en 63:a) och har legat i toppen under hela veckan.

Därför var besvikelsen stor.

– Det jag är mest besviken över är att jag egentligen inte kan peka på något jag borde gjort annorlunda, eller något tillfälle då jag tappade segern. Jag sköt en bogey-fri 65:a i ledarbollen sista dagen i en major och jag fick stryk. Jag förlorade mot någon som gjorde tio birdies i dag, det är som alla andra här ute höll på med något helt annat.

Klockrent spel

Mickelson – som vunnit samliga majortävlingar förutom US Open – tar ändå med sig det positiva hem till USA och PGA-mästerskapen om tio dagar.

Spelet finns ju där.

– Jag är stolt över hur bra jag spelade. Jag spelade så pass bra att jag borde vinna en majortävling med ett par slag, och så förlorar jag den med tre. Jag gjorde allt jag kunde i dag, jag spelade klockrent och fick stryk.