Sport Sport-topp

Pingisherrarna vidare trots förlust

Mattias Karlsson vann matchen som tog Sverige till åttondelsfinal i lag-VM i bordtennis som grupptvåa. Arkivbild.
Mattias Karlsson vann matchen som tog Sverige till åttondelsfinal i lag-VM i bordtennis som grupptvåa. Arkivbild.

Sverige är klart för åttondelsfinal i lag-VM i bordtennis i Kuala Lumpur, Malaysia. Där väntar Kroatien. I en eventuell kvartsfinal ställs Sverige mot tuffast tänkbara motstånd – Kina.

De svenska herrarna slutade tvåa i gruppen bakom Frankrike trots förlust i den avslutande gruppspelsmatchen mot Tyskland med 2–3.

Jon Persson föll mot Bastian Steger, 0–3, men när Kristian Karlsson, 3–1 mot Ruwen Filus, och Mattias Karlsson, 3–0 mot Steffen Mengel, vann de följande två matcherna var andraplatsen säkrad.

Andraseedade Tyskland, som saknade skadade ettan Dimitrij Ovtcharov och dessutom Timo Boll, var tvunget att vinna med 3–1 i matcher. Vändningen till 3–2, Filus–Persson 3–2 och Steger–Kristian Karlsson 3–2, var förgäves.

Tyskland, som tagit silver i de tre senaste världsmästerskapen, var därmed sensationellt utslaget. I stället följde England med Sverige till åttondelsfinalerna som avgörs på torsdagen. Sverige motståndare Kroatien kom trea i sin grupp efter Sydkorea och Hongkong.

"Ett Kroatien med sin bästa spelare Andrej Gacina i storform blir såklart tuffa att vinna över", herrarnas förbundskapten Marcus Sjöberg förbundskapten i ett pressmeddelande.

De svenska damerna blev utan seger i gruppspelet. När ettan Matilda Ekholm vilade blev det klar förlust i jumbomötet med USA, 0–3. Eftersom nästa lag-VM spelas i Halmstad 2018 riskerar damlaget inte nedflyttning från elitdivisionen. I den första placeringsmatchen väntar Thailand på torsdagsmorgonen.