Nyheter Världen

Pint och politik på brittiska pubar

På puben Red Lion, inte långt från det brittiska parlamentet, pågår en högst ovetenskaplig folkomröstning om EU-medlemskapet.
På puben Red Lion, inte långt från det brittiska parlamentet, pågår en högst ovetenskaplig folkomröstning om EU-medlemskapet.

Allt lutar mot ett fortsatt EU-medlemskap. Åtminstone enligt den högst ovetenskapliga folkomröstning som pågår på en pub nära Westminster. I den brittiska huvudstaden har öl och korv blivit politiska ställningstaganden.

Samtidigt som britterna strömmar till vallokalerna tycks resultatet nästan klart på förhand i den omröstning som i veckor pågått på puben Red Lion i närheten av parlamentet i London. Stanna eller lämna – var god välj den öltapp som stämmer överens med din åsikt.

– Det är 3 mot 1 för stanna, säger bartendern Vinnie som tror att det kan bero på att vi befinner oss i London, där stödet för EU generellt är större än ute i landet.

Laddad pint

Jörgen Lindeberg, på tillfälligt besök från Stockholm, har absolut ingenting att säga till om i den riktiga folkomröstningen. Men här inne på puben tvekar han inte om sin ståndpunkt.

– Det är självklart att Storbritannien ska stanna kvar i EU. Jag tycker vi ser en farlig utveckling, där EU går mot ett sönderfall, säger han och tar en klunk av sin politiskt laddade ale.

Måhända börjar britterna känna sig trötta på frågan om EU, i synnerhet som den genomsyrar vardagslivet på alla plan. Hos snabbmatskedjan Herman ze German har det serverats en korv som tar ställning mot brexit – hälften så stor, dubbelt så dyr. Lämna-sidan har kampanjat med kondomer för "det säkraste alternativet" och premiärminister David Cameron har setts dricka ur muggar med stanna-sidans numera välkända logotyp.

Ett bryggeri i Yorkshire har tagit fram tre ölsorter (stanna, lämna, osäker) för att främja EU-diskussionerna på pubarna. Enligt deras egen "vallokalsundersökning" har stanna-ölen tagit hem segern med storsäljande marginal.

Brexit-souvenir

Och i en souvenirkiosk, strategiskt placerad i den politiska hetluften kring Westminster, har ägaren Kirsten tagit kampanjandet i egna händer. Bland glittriga kepsar, tröjor med kärleksförklaringar till London och magnetiska klocktorn i guld finns hennes bidrag i debatten om det framtida EU-medlemskapet.

– Det är min högst personliga åsikt, säger hon och håller upp en knapp med texten "Jag kommer utan tvekan att rösta för att lämna".

Den ständiga strömmen av turister tycks dock mer intresserade av den obligatoriska selfien med Big Ben i bakgrunden än av Kirstens knappar. De säljer hon främst till lokalbefolkningen.

– Det hade väl varit mer politiskt korrekt att sälja saker som stödjer stanna-sidan också. Men frågan är så viktig att jag inte vill ge dem några fördelar.

Sofia Eriksson/TT
Jörgen Lindeberg från Stockholm får inte rösta i den brittiska folkomröstningen. Men han tvekade inte när han valde stanna-tappen för sin eftermiddagsöl. "Jag tycker självklart att Storbritannien ska stanna i EU" säger han.
Sofia Eriksson/TT
Kirstens rösta-för-att-lämna-EU-knappar säljer enligt egen uppgift bra, men det är främst britter och inte turister som köper.
Sofia Eriksson/TT
Kirstens souvenirkiosk ligger mitt i den politiska hetluften vid parlamentet i London. Hon har tryckt upp egna knappar som stödjer lämna-sidan i folkomröstningen om EU.