Nyheter Sverige

Pippis papegoja flyttar från dödshot

Papegojan Douglas, känd för sin roll som Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven", klarar livhanken tack vare en flytt till Tyskland.
Papegojan Douglas, känd för sin roll som Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven", klarar livhanken tack vare en flytt till Tyskland.

Pippi Långstrumps Rosalinda får leva!Eller Douglas då, som den skådespelande papegojan egentligen heter.Han lever under dödshot i Malmö – men en flytt till Tyskland ser ut att rädda hans röda fjädrar.

Det är aldrig kul med hot om vräkning, men Douglas har det värre än de flesta: Flytta eller bli avlivad, var budet som gällde från Jordbruksverket.

Den 49-åriga arapapegojan – känd för sin roll som Rosalinda i "Pippi Långstrump på de sju haven" från 1970 – har bott i Malmö Reptilcenter i Folkets park i tio år. Men hans bur uppfyller inte Jordbruksverkets krav på minst 30 kvadratmeter och minst tre meter i takhöjd, trots att Douglas behov skiljer sig något från papegojors i allmänhet.

Speciella behov

– Han är väldans plockad på magen och stjärtfjädrarna, så han kan inte flyga. Han kräver speciell omvårdnad, säger Frank Madsen, föreståndare för Malmö Reptilcenter.

– Här kräver man en flygbur till honom, men han kan ju inte flyga. Om han så får hundra kvadratmeter med en pinne i mitten så kan han inte lämna pinnen.

Frank Madsens febrila jakt på en djurpark som kan ta emot Douglas har blivit en världsnyhet, berättar han. Pretendenter har inte saknats.

– Spanien, Portugal, Tyskland, Danmark, Finland, Sverige, Norge. Överallt ifrån hör de av sig om den här papegojan, för att rädda den och ta emot den, säger Frank Madsen.

Åker inte ensam

Och nu är flytten spikad.

– När han fyller 50 nästa år får han fira det i Karlsruhe zoo.

Men Douglas flyttar inte ensam. Hans livspartner Gojan hänger på till Tyskland.

– Det måste hon göra. De har suttit så länge. De är ett par och det kan man inte dela på, då sörjer han ihjäl sig.

Frank Madsen
Papegojan Douglas drar till Karlsruhe zoo.