Sport Nyheter

Pistorius straff bestäms i veckan

Oscar Pistorius i domstolsförhandlingarna som började idag och som ska avgöra vilket fängelsestraff den världskände paralympiske sprintern döms till.
Oscar Pistorius i domstolsförhandlingarna som började idag och som ska avgöra vilket fängelsestraff den världskände paralympiske sprintern döms till.

Den paralympiske sprintern Oscar Pistorius är en "bruten man" och bör inte vittna, säger en psykolog i den sydafrikanska domstol som ska bestämma OS-stjärnans straff.

Morddömde Oscar Pistorius medicineras för depression, oro och sömnsvårigheter, och han behöver sjukhusvård, sade psykologen Jonathan Scholtz på måndagen. Psykologen, som kallats som vittne av Pistorius advokat, sade också att sprinterstjärnan inte var vid tillräckligt god hälsa för att själv vittna.

Åklagarsidan ifrågasatte den bedömningen i och med att nyligen Pistorius ställt upp i en tv-intervju med brittiska ITV, som kommer att visas senare i juni.

Efter veckans pläderingar ska domstolen i Pretoria slå fast Pistorius straff för mordet på sin flickvän Reeva Steenkamp för tre år sedan. Pistorius har hela tiden hävdat att han trodde att hans flickvän var en inbrottstjuv när han dödade henne med fyra skott genom toalettdörren. Han dömdes först till fem år för dråp, men domen ändrades till mord i en högre och slutlig rättsinstans.

Straffskalan för mord är minst 15 år, men straffet kan bli lägre efter avdrag för den tid han redan suttit fängslad och för förmildrande omständigheter. Juridiska experter väntar sig att straffet landar på mellan åtta och tolv år, medan åklagaren förordar minst 15 år.

Den sydafrikanske idrottaren blev världsberömd när han som första person deltog i OS med dubbla benproteser.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset