Sport

Pittsburgh i final efter förvandling

I december ett lag i spillror och i ett hopplöst läge – fem månader senare jagar Pittsburgh Penguins Stanley Cup-bucklan.– Sedan i januari har vi varit ett jäkla bra lag, säger Patric Hörnqvist till klubbens hemsida.

Förvandlingen som har fått Pittsburghs stjärnor, med Sidney Crosby i spetsen, att börja lysa är remarkabel. Och den långa formtoppen ger stort hopp om att bärga hem Stanley Cup-bucklan mot finaldebutanten San Jose Sharks.

I december, när Pittsburgh låg i botten av Eastern Conference, sparkades tränaren Mike Johnston.

Farmartränaren vände

Ersättaren som fick allt att vända heter Mike Sullivan och hämtades från farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton.

Penguins vann 33 av sina 50 avslutande matcher och slutade tvåa på östra sidan.

– Runt jul trodde vi aldrig att vi skulle vara i den här situationen, vi var inte ens med i slutspelsracet då. Sedan i januari har vi varit ett jäkla bra lag, vi har blivit bättre varje dag och jag kan inte säga nog mycket om hur stolt jag är över det här laget. Men vi är inte nöjda ännu, säger Hörnqvist som är Pittsburghs näst bäste målskytt i slutspelet med sju fullträffar.

Hans målform gjorde att han togs ut i Sveriges World Cup-lag i fredags, precis som Pittsburghkompisen Carl Hagelin.

Fem svenskar

Hagelin värvades in från en tung sejour i Anaheim och är femma i Pittsburghs poängliga i slutspelet med tolv poäng, fem mål och sju assist.

Pittsburgh gör sin första Stanley Cup-final sedan 2009 då Sidney Crosby ledde "Pingvinerna" till seger i sju matcher över Detroit.

Fem svenskar är inblandade i Stanley Cup-finalen. Förutom Hörnqvist och Hagelin har Oskar Sundqvist gjort två inhopp för Pittsburgh under slutspelet. Melker Karlsson är ende svenske spelaren i San Jose, med där finns också förre målvaktsstjärnan Johan Hedberg i tränarstaben.

Första finalen startar klockan 02.00 i natt i Pittsburgh.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset