Sport Sport-topp

Pittsburgh till Stanley Cup-final

Pittsburghs Bryan Rust blev matchhjälte med två mål.
Pittsburghs Bryan Rust blev matchhjälte med två mål.

Det blir Pittsburgh som möter San Jose i Stanley-Cup-finalen, sedan laget besegrat Tampa Bay med 2–1.– Vi förtjänar att vinna, vi var det bättre laget i den här serien, säger Patric Hörnqvist till Aftonbladet.

Det är sju år sedan Pittsburgh var i final senast i NHL-ishockeyn. Då, 2009, blev de mästare efter att ha besegrat Detroit.

I den sjunde och helt avgörande semifinalen blev rookien Bryan Rust stor matchhjälte då han gjorde lagets båda mål. Det blev en väldigt jämn match, där Rusts första mål kom först 1.55 in i den andra perioden.

Victor Hedman noterades för en assist när Jonathan Druin kvitterade i mitten av perioden. Men matchhjälten Rust svarade snabbt 30 sekunder senare, och fastställde matchresultatet till 2–1.

– Vi gjorde vår bästa match i hela slutspelet. Så här vassa har vi inte varit i 60 minuter någon gång tidigare, säger Hörnqvist.

– Men det gick väldigt långsamt på slutet. Det var nästan som i basket, jag trodde aldrig vi skulle nå slutsignalen.

Det svåraste kvar

Det är första gången som Hörnqvist får spela Stanley Cup-final, som inleds på måndag, lokal tid, i Pittsburgh.

– Jag vill att det ska bli måndag direkt, så jag får komma tillbaka hit och se tröjorna hänga på rad och sen få kasta mig ut på isen. Samtidigt får vi inte bli för stolta och nöjda här nu. Vi har den svåraste uppgiften framför oss, säger Hörnqvist.

Vill vinna också

För lagkamraten Carl Hagelin blir det andra Stanley-Cup-finalen, han var med New York Rangers för två år sedan.

– Det finns inget roligare än att spela Stanley Cup-final. Men den här gången ska jag försöka ta titeln också, säger Hagelin.

Tampa Bay-svenskarna Victor Hedman och Anton Strålman var förstås besvikna efter matchen. De hade gärna spelat ytterligare en final-serie i kampen om Stanley Cup-pokalen efter i fjol.

– Det känns så tungt att åka ur på det här sättet, säger Strålman till Aftonbladet.