Sport Sport-topp

Pittsburgh vann efter förlängning

Pittsburghs Sidney Crosby och Patric Hörnqvist jublar efter Conor Shearys övertidsmål.
Pittsburghs Sidney Crosby och Patric Hörnqvist jublar efter Conor Shearys övertidsmål.

Pittsburgh vann även den andra Stanley Cup-finalen mot finaldebutanten San Jose, med 2–1 efter förlängning.Rookien Conor Sheary blev matchhjälte.

Pittsburgh – med Carl Hagelin och Patric Hörnqvist – leder därmed med 2–0 i matcher i bäst av sju.

– När vi utnyttjar vår speed är vi svåra att besegra. Det visade vi i kväll. Och Matt Murray gjorde en ny kanonmatch i kassen, säger Hagelin i en tv-intervju efter matchen enligt Expressen.

Det blev en målsnål andra match i finalserien. Först 8.20 gjorde Pittsburghs Phil Kessel 1–0 för hemmalaget, assisterad av Hagelin som stal pucken av San Joses back Roman Polak.

Tungt för Braun

San Jose stod för en ganska medioker insats, men målvakten Martin Jones storspelade. Sent in i den tredje perioden gjorde 29-årige Justin Braun den viktiga kvitteringen till 1–1 och i slutsekunderna var San Jose väldigt nära att få in pucken igen.

– Det var snöpligt att se den pucken gå in, det kändes som att vi hade kontrollerat matchen fram till dess, säger Patric Hörnqvist till Aftonbladet efter matchen.

– Men det sköna var att det inte blev något depp på på bänken.

Målskytten Braun spelar Stanley Cup-finalen med sorg i hjärtat, enligt tidningen. Hans svåger, den tidige NHL-spelaren Tom Lysiak, avled i cancer tidigare i veckan, 63 år gammal.

Sheary matchhjälte

San Jose fick alltså en andra chans genom att matchen gick till förlängning. Men rookien Conor Sheary avgjorde snabbt för Pittsburgh, med Hörnqvist som snyggt skymde Jones i målet.

Målet kom efter 2.35 sedan Sidney Crosby vunnit en tekning till Kris Letang, som hittade den omarkerade Sheary.

– Det där var en intränad variant, säger Sheary direkt efter avgörandet.

– Jag försöker bara spela i stunden, det bästa jag kan. Det är ganska surrealistiskt, säger han på en presskonferens efteråt enligt AFP

Ny match i Kalifornien

Finalseriens tredje match spelas i San Jose, Kalifornien, på söndag.

– Vi måste hitta ett sätt att göra mål fem mot fem. Vi måste hitta ett sätt att kriga oss igenom. Det är inte så mycket plats därute, säger San Joses tränare Peter DeBoer enligt nyhetsbyrån AFP.

– Du har två lag som spelar tight ishockey och ett misstag kostar dig matchen.

Hörnqvist tar inte ut något i förskott:

– Vi har lång, lång väg kvar att gå. Sharks är ett jäkligt starkt hemmalag och kommer trycka på lite extra så vi får vara väldigt noga med alla detaljer där borta, säger han till Aftonbladet.

San Jose, som aldrig tidigare spelat final, förlorade den första finalmatchen med 2–3.

Pittsburgh är i Stanley Cup-final för första gången sedan 2009.

Keith Srakocic/AP/TT
Pittsburghs Patric Hörnqvist pucklar på San Joses Paul Martin.
Gene J. Puskar/AP/TT
Pittsburgh firar segern.