Sport Sport-topp

Pittsburgh vann första finalen

Pittsburgh vann den första Stanley Cup-finalen mot finaldebutanten San Jose med 3–2.Kedjan med Carl Hagelin avgjorde matchen.– Väldigt skönt, säger svensken till Aftonbladet.

Med 2.33 kvar av matchen satte Nick Bonino det avgörande målet, assisterad av Carl Hagelin och Kris Letang.

– "Tanger" satte pucken rakt på klubbladet. Skottet var inte det hårdaste jag avlossat, men det gick in. Trevlig känsla, säger Bonino.

Hemmalaget Pittsburgh är i Stanley Cup-final för första gången sedan 2009 och har under säsongen gjort en enorm upphämtning efter att ha legat i botten av Eastern Conference i december. Med en ny tränare, Mike Sullivan, reste sig "pingvinerna" och vann 33 av de 50 senaste matcherna i grundserien.

Rookies gjorde mål

Pittsburgh inledde matchen bäst och tog ledningen med 2–0 i första perioden. Två rookies, Bryan Rust och Conor Sheary, gjorde målen.

San Jose, som är i sin allra första final, kom igång efter periodvilan och Tomas Hertl gjorde mål i powerplay 3.02 in i den andra perioden. Patrick Marleau kvitterade sedan genom att slå in en retur efter ett skott av Brent Burns.

– Vi slutade åka skridskor och spelade ängsligt, säger Hagelin, om den andra perioden, till SVT Sport.

"Kommer bli väldigt tufft"

Den tredje perioden var mållös fram till dess att matchhjälten Nick Bonino avgjorde.

– I första och tredje perioden tycker jag att vi var mycket bättre än dem, säger Pittsburghs Patric Hörnqvist.

– I andra tar de över lite. Jag vet inte om de gjorde så mycket mot oss, det var mer vi som började tappa puckar i mittzonen och inte fick ner den tillräckligt djupt i zonen. Men Sharks är ett bra lag också, absolut. Det här kommer bli väldigt tufft.

Finalserien avgörs i bäst av sju. Den andra matchen spelas i Pittsburgh på onsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset