Nyheter Världen

Pizza kan ha fått Abdeslam på fall

En av de gripna, sannolikt Salah Abdeslam, vid fredagens tillslag i Molenbeek förs bort av polis.
En av de gripna, sannolikt Salah Abdeslam, vid fredagens tillslag i Molenbeek förs bort av polis.

Ett fingeravtryck på ett glas, samt en oväntat stor pizzabeställning kan ha varit faktorer som beseglade den misstänkte terroristen Salah Abdeslams öde.Belgiska myndigheter får både ris och ros efter gripandet av 26-åringen.

Efter den dramatiska räd som gjordes i Brysselkommunen Forest i tisdags hittade polisen Abdeslams fingeravtryck på ett glas i den lägenhet insatsen riktades emot, rapporterar Politico, med hänvisning till källor inom rättssystemet.

Då blev utredarna övertygade om att Abdeslam var kvar i Bryssel, och när ytterligare spår följdes ledde de fram till en byggnad i den socialt utsatta centrumkommunen Molenbeek. Under övervakningen blev polisen övertygad om att ett större antal personer fanns i huset när den kvinna som föreföll bo där gjorde en större beställning av pizza.

"Ingen stor succé"

När polisen slog till på fredagen greps Abdeslam, efter att ha skottskadats, liksom ytterligare fyra personer.

Salah Abdeslam greps bara 500 meter från platsen i Molenbeek där han bodde före terrorattackerna i Paris den 13 november i fjol, och efter drygt fyra månaders jakt.

Detta imponerar inte så särskilt mycket på den franske parlamentsledamoten Alain Marsaud, skriver AFP.

– Den här långa eskapaden är ingen stor succé för Belgiens underrättelseorgan. Antingen är Salah Abdeslam mycket smart eller så är de belgiska myndigheternas åtgärder dumma, vilket är mer troligt, säger han.

Dammet bortsopat

Chefredaktören Béatrice Delvaux skriver däremot i tidningen Le Soir att Belgiens rykte befläckades av att Abdeslam var på fri fot, men att dammet på landets ära nu har sopats bort.

Den belgiska åklagaren Frédéric van Leew försvarar sig med att utredningen var "ett enormt pussel som måste sättas ihop med tålamod bit för bit". Han säger till tv-stationen RTBF att utredningen också blev mer komplicerad av det politiska tryck den utsatts för från Frankrike.

– Vilket jag självklart förstår därför att det var så många offer.