Nyheter Toppnyheter Världen

PKK pekas ut för bombdåd i Ankara

Självmordsbombarna slog till mot en knutpunkt för kollektivtrafiken, en busstation i hjärtat av den turkiska huvudstaden.
Självmordsbombarna slog till mot en knutpunkt för kollektivtrafiken, en busstation i hjärtat av den turkiska huvudstaden.

Turkiska säkerhetskällor hävdar att båda de misstänkta bakom bombdådet i Ankara hade kopplingar till PKK-gerillan.Myndigheterna har svarat med att bomba kurdiska fästen i Irak och utegångsförbud i staden Sirnak i sydöstra Turkiet.

Premiärminister Ahmet Davutoglu sade på måndagseftermiddagen att 35 av dödsoffren har identifierats efter dådet. Elva personer har omhändertagits av myndigheter för utfrågningar, enligt premiärministern.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar dådet "förfärligt". Hon är inte förvånad över att Turkiet bland annat reagerat genom bombningar.

– Tyvärr så är ju det inte ovanligt, utan det har vi sett under en längre tid. Vi kan bara uppmana dem att inte eskalera våldet utan i stället faktiskt försöka starta förhandlingar och överläggningar med kurderna, säger Wallström till TT.

Explosionen inträffade sent på söndagseftermiddagen vid Kizilaytorget, nära en av Ankaras största knutpunkter i kollektivtrafiken och inte långt från flera regeringsbyggnader.

"En våg av eld"

– Jag och mina vänner lyssnade på gatumusikanter och plötsligt kom det som en våg av eld från vår vänstra sida. Då började vi springa, berättar Numan Yasar Durek för Sveriges Radios korrespondent vid ett sjukhus i Ankara.

37 människor dödades i bombdådet, däribland minst en av de två personer som tros ha legat bakom självmordsdådet. Över 120 personer skadades, varav minst 15 allvarligt, enligt myndigheterna.

Turkiska säkerhetskällor säger sig ha bevis för att en av de skyldiga är en kvinna i 20-årsåldern, som gick med i PKK 2013, skriver nyhetsbyrån Reuters. Även den andra misstänkta, en turkisk man, har enligt källorna kopplingar till PKK.

Som ett svar på attacken har turkiskt stridsflyg bombat PKK-baser i bergen i norra Irak, uppger den statliga nyhetsbyrån Anadolu. Utegångsförbud dygnet runt införs också i staden Sirnak, som ett led i den pågående offensiven mot PKK i sydöstra Turkiet.

Flera gripanden

Det är andra gången på mindre än en månad som ett bombdåd skakar hjärtat av den turkiska huvudstaden. Regeringen anklagade den kurdiska YPG-gerillan för att ligga bakom det förra dådet, men den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK har tagit på sig det.

Enligt medier har ett tjugotal personer gripits runt om i Turkiet, misstänkta för inblandning, eller för att ha spridit "terroristpropaganda", enligt tidningen Hürriyet Daily News.

Fyra personer har också gripits i Sanliurfa, på gränsen till Syrien, där den bil som användes vid bombdådet hade köpts, enligt Anadolu.

Burhan Ozbilici/AP/TT
Anhöriga sörjer offren för bombdådet i Ankara.
Burhan Ozbilici/AP/TT
Turkiska säkerhetskällor pekar ut PKK-gerillan för bombdådet, men ännu har ingen grupp tagit på sig skulden.