Sport Fotboll Sport-topp

Platini ger upp kampen

Uefas avstängde ordförande Michel Platini drar tillbaka sin kandidatur som ordförande för Fifa, det internationella fotbollsförbundet. Arkivbild
Uefas avstängde ordförande Michel Platini drar tillbaka sin kandidatur som ordförande för Fifa, det internationella fotbollsförbundet. Arkivbild

Det europeiska fotbollsförbundets avstängde ordförande, fransmannen Michel Platini, har beslutat sig för att dra tillbaka sin kandidatur till ordförande i Fifa, det internationella fotbollsförbundet.

– Jag drar tillbaka min kandidatur. Jag kan inte, jag har inte tid eller möjlighet att möta väljarna, träffa folk, att slåss med andra, säger Platini till lequipe.fr.

Platini ville ta över efter förre Fifa-ordföranden Sepp Blatter som bara dagar efter att han återvalts för ännu en period, meddelade att han skulle avgå vid en extra kongress den 26 februari. Då hade flera fotbollshöjdare börjat utredas för mutor och korruption. Och snart hamnade även Platini i utredningen, bland annat misstänkt för att ha tagit emot 17,2 miljoner från Blatter för att inte utmana honom om ordförandeposten.

– Hur vinner man ett val när man är förhindrad att delta i kampanjen? När Blatter avgick fick jag stöd från 150 olika håll Hundra från förbund och femtio brev med officiella löften. Allt på två dagar, säger Platini till lequipe.fr.

Det stödet har efter hand minskat. Och strax före jul stängdes Platini och Blatter av i åtta år av Fifas etiska kommitté. Platini har överklagat avstängningen och anser att han inte gjort något fel.

– Jag har kämpat som jag alltid gjort i mitt liv, men jag fick ingen möjlighet att konkurrera den här gången, säger Platini som nu ska ägna sin energi åt att försvara sig mot anklagelserna.