Sport Fotboll

Platini ska kämpa för kandidatur

Michel Platini. Arkivbild.
Michel Platini. Arkivbild.

Michel Platini liknar avstängningsdomen på åtta år vid en käftsmäll.Nu tänker han göra allt för att rentvå sitt namn och få kandidera till ordförandeposten i Fifa.

– Jag kommer att kämpa, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Platini, som är ordförande i Europeiska fotbollsförbundet, var favorit till att efterträda Sepp Blatter i det internationella fotbollsförbundet. Ända tills Fifas etiska kommitté stängde av de båda fotbollshöjdarna för Blatters utbetalning av 17,2 miljoner kronor till Platini.

I måndags beslöt Fifa att stänga av de båda ordförandena i åtta år för att de missbrukat sin ställning då de inte skrev något avtal om det jobb som Platini sägs ha utfört åt Fifa mellan 1998 och 2002.

"Försöker förstå"

– Jag försöker förstå. Hur blev det så här? Jag utförde ett arbete, bad om ersättning, skickade en räkning, fick betalt och betalade skatt på det. Det var 2011, säger Platini.

– Och här är jag nu, avstängd från fotbollen i åtta år.

Platini tror att skälet till att Fifa tar upp utbetalningen i efterhand beror på att man vill hindra honom från att vara med i Fifa-valet den 26 februari.

Ska överklaga

– Vad gjorde Fifas etiska kommitté mellan 2011, då jag fick betalt, och 2015? Sov de? Och vaknade först när det var ordförandeval i Fifa och jag var en av kandidaterna? Det är otroligt!

Både Blatter och Platini ska överklaga sina domar. Om Platini får rätt hoppas han kunna kandidera till Fifa-valet.

– Jag tänker slåss mot den här orättvisan från en domstol till en annan, säger Platini.

– Oavsett vad som händer har mitt rykte blivit nedsolkat, jag har fått en käftsmäll, jag har blivit stoppad i samma påse som Blatter.

De var allierade fram tills Platini uppmanade Blatter att avgå när Fifa-skandalen briserade i somras.

Platini är orolig för att han inte ska hinna få sitt ärende behandlat i tid inför Fifa-valet i februari.

– Jag kan inte överklaga till Cas (idrottens skiljedomstol) förrän jag har fått förklaringarna till avstängningen.