Sport

Platinis finalmatch avgörs i Cas

Michel Platini. Arkivbild.
Michel Platini. Arkivbild.

Michel Platini utkämpar nu sin sista strid mot Fifa. I dag hördes han av idrottens skiljedomstol Cas.– I dag börjar matchen, en ny match, finalen. Jag är optimistisk, säger Platini.Den 9 maj vet han om han vinner eller förlorar sin svåraste match.

Den förre ordföranden i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) stängdes av i sex år för en misstänkt utbetalning från Fifa. Han tycker att han är felaktigt avstängd och har därför tagit sitt fall till idrottens skiljedomstol Cas.

Cas består av tre juridiska experter, en som representerar Platini, en annan som representerar Fifa och en tredje som är ordförande.

Platini har valt den svenske advokaten Jan Paulsson, professor och expert på internationella skiljedomar, som sin juridiska expert. Under utfrågningen visade Platini upp en faktura på den misstänkta utbetalningen för att visa att det inte finns några konstigheter.

– Fem personer på Fifa var inblandade i utbetalningen, så det handlar inte om någon gömd utbetalning, säger Platinis advokat Thibaud D'Ales.

Platini blev tillsammans med den dåvarande ordföranden i Fifa, Sepp Blatter, avstängda från alla uppdrag inom fotboll i sex år. Skälet var den utbetalning av cirka 17 miljoner kronor av Fifas pengar som Blatter gjorde till Platini. Enligt fotbollshöjdarna handlade det om pengar för arbete som Platini utfört åt Fifa. Det fanns dock inget skriftligt kontrakt på konsultarbetet och pengarna betalades ut många år efter att det utförts.

Blatter kallades till Cas som vittne.

Skiljedomstolen meddelar att den kommer med sitt beslut måndagen den 9 maj.

Efter fredagens förhör mötte Platini medierna med budskapet:

– Jag är ännu mer optimistisk efter mötet.