Sport

Platt fall gav guld

Shaunae Miller slog Allyson Felix i 400-metersfinalen i OS i Rio.
Shaunae Miller slog Allyson Felix i 400-metersfinalen i OS i Rio.

Ett dyk över mållinjen. Så knep Bahamas Shaunae Miller OS-guldet på 400 meter. Men det är knappast ett vinnande koncept.

Diskussionerna drog igång direkt efter den udda målgången på damernas 400 meter på Olympiastadion i Rio. Var det ett medvetet dyk? 22-åriga Miller verkade knappt veta själv.

– Jag såg ingen förrän de sista 20 meterna och allt jag tänkte var att jag måste ha den där guldmedaljen. Jag tror att dyket var en reaktion på det. Jag blev helt tom i huvudet, och sen låg jag där på marken. Det var en fantastisk känsla, sade hon till AFP.

Ingen fördel

Förre friidrottsstjärnan och fyrfaldige OS-guldmedaljören Michael Johnson, nu kommentator på BBC, var däremot tvärsäker. Dyket handlade om att Miller höll på att ramla. "Sprinters vet att det snabbaste sättet att ta sig över mållinjen är en vältajmad fällning. Lita på mig", twittrade han.

Och det är tveksamt om Miller vann något på det okonventionella sättet att ta sig över linjen. En artikel i Runners World från 2012 reder ut om dyket ger en fördel. Nej, är det unisona svaret från experterna. Ralph Reiff, chef för en idrottsklinik i Indianapolis i USA, säger att det alltid går snabbare att springa än att flyga genom luften.

– Om du riktar kraften ner i marken och följer upp det med att flyga genom luften kommer du att börja sakta ner om du inte sätter ner din andra fot, säger han till tidningen.

"Gör ont"

Att dyka, eller falla, verkar inte vara något som Miller tänker sätta i system.

– Jag har aldrig gjort det förut. Jag har en del sår och blåmärken. Det gör ont, sade hon.

Även brasilianaren Joao Vitor de Oliveira tog sig vidare från försöken på 110 meter häck genom ett magplask på banan. Men han var tydlig: det var fullt medvetet.

– Jag gör alltid så där. Det var ingen olyckshändelse. Jag började med det för länge sen. Jag gjorde så i Kina på VM och då bröt jag revbenen. Folk säger att jag inte borde gör det. Men det kommer från hjärtat, sade han enligt BBC.

Omega/AP
Flyger hon? Målfotot efter 400-metersfinalen var av det märkliga slaget.
David J Phillip/AP
Shaunae Miller slängde sig platt på magen vid mållinjen – och vann.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset