Sport Sport-topp

Platt fall i Grönborgs avslutning

Sverige föll mot USA i bronsmatchen.
Sverige föll mot USA i bronsmatchen.

Sista natten med gänget slutade med platt fall för förbundskapten Rikard Grönborg.Han är glad över sina tre år med Juniorkronorna – men inte tillfreds med resultaten som ytterst ansvarig.– Nej, tillfreds... då vinner man tre guldmedaljer, sade Grönborg, som tar över Tre Kronor, efter storförlusten mot USA i bronsmatchen, 3–8.

Grönborg tog ett silver i hemmaturneringen i Malmö 2014, hans första som ansvarig kapten.

Nu åker han, precis som i fjol, hem tomhänt från JVM-ishockeyn.

Då som nu efter att ha förlorat de två sista och viktigaste matcherna.

De om medaljerna.

Grönborg tror att det handlar om en mental låsning.

– Ja, det var lite känslan när vi pratade med spelarna i morse, stängde semifinalen och tittade framåt mot bronsmatchen. Det var många som ville väldigt mycket i gårdagens match (semifinalen), men det låste sig. Vårt mantra har hela tiden varit att vi måste våga. Men det är en sak att säga det och en att göra det.

Defensiv härdsmälta

Ett faktum som gjorde Grönborg bekymrad.

– Absolut, det är en grej vi måste ta åt oss. Hela vår spelidé bygger på att vi åker mycket skridskor och sätter press, att det är vi som styr sakerna. Fram till semifinalen lyckades vi jättebra med det. Så vi får fortsätta snickra på det, sade han.

I bronsmatchen drabbades Juniorkronorna av en defensiv härdsmälta.

På de sex första matcherna släppte svenskarna in sju mål. I den sista åtta.

– Det är för att vi måste öppna upp matchen när vi ligger under med 0–2 och 2–4. Vi måste göra saker för att det inte ska bli som i går och ta slut. Vi försöker väldigt mycket, men tyvärr så blir det inte bra, sade han.

Ovanliga missar

Det är första gången sedan turneringarna 2006 (Sverige blev femma i Vancouver) och 2007 (fjärdeplats hemma i Leksand) som Juniorkronorna missar medalj två turneringar i rad.

Efter det har Sverige, mellan 2008 och 2014, tagit sex medaljer, ett guld, fyra silver och ett brons.

Grönborgs efterträdare är inte klar utan ska presenteras senare i januari. Men assisterande Linköpingstränaren Tomas Montén, som var assisterande både 2014 och i fjol, nämns som den ledande kandidaten.

Rikard Grönborg själv tar över Tre Kronor nästa säsong. Men redan om knappt två månader, den 1 mars, ska han presentera stommen (15 utespelare och två målvakter) i truppen till World Cup i Toronto i höst.

Han åker till NHL, för andra gången denna säsong, i februari.

– Vi hade ett möte precis före JVM-lägret i Segeltorp om det, jag, (Nicklas) Lidström, (Mats) Sundin, och (Johan) Garpenlöv.

TT: Vad känner du för Tre Kronor-jobbet?

– Just nu känner jag mig bara tom, men jag ser fram emot det, verkligen. Det ska bli en jäkla utmaning, fantastiskt kul.