Sport Sport-topp

Poängkungen klev fram för Skellefteå

Tim Heed, Mattias Ritola och Patrik Zackrisson jublar.
Tim Heed, Mattias Ritola och Patrik Zackrisson jublar.

I kvartsfinalerna gick det så där, men när semifinalspelet inleddes klev poängkungen fram.Patrik Zackrissonsåg med ett mål och en assist till att sänka Växjö.Den första matchen slutade 2–0 till Skellefteå.

Patrik Zackrisson var en av grundseriens främsta spelare och slutade trea i poängligan med 48 poäng (15 mål + 33 assist) på 52 matcher.

Under kvartsfinalserien blev det tunnare utdelning för Skellefteåcentern. Zackrisson noterades bara för en assist under de fyra matcher det regerande mästarlaget behövde mot HV71.

– Det spelar ingen roll. Jag tar gärna minus tre varje match, så länge laget vinner, sade Zachrisson.

Det skulle bli desto bättre utdelning under den första semifinalmatchen, i ett utsålt Skellefteå Kraft Arena.

Det började ändå tämligen avvaktande och första perioden var mållös.

"Bara att skjuta"

I andra perioden lossnade målskyttet för Skellefteå. Första målet kom i samband med att Växjö drabbades av två raka utvisningar.

Patrik Zackrisson fick en assist på Mattias Ritolas välplacerade skott drygt fyra minuter in i perioden.

Tre minuter efter första målet slog Zackrisson till. Mattias Ritola stod för ett magnifikt förarbete och Zackrisson hade fritt skottutrymme i slottet. Skottet var välplacerat och innebar 2–0.

– Det var riktigt bra av Ritola. Det var bara att skjuta för min del.

Gästande Växjö var ändå bra med i matchen spelmässigt. Spelet såg bitvis lite ringrostigt ut hos Skellefteå, medan Växjö såg ut att ha tagit med sig en hel del från den övertygande kvartsfinalvinsten mot Linköping.

– Det är klart att det är bättre att spela matcher än att träna. Men jag tycker ändå att det kändes bra där ute trots den långa vilan, saed Zachrisson.

Tuff fortsättning

Skotten efter två perioder var faktiskt i bortafavör efter två perioder, 13–15. Skellefteås målvakt, Markus Svensson, fick en del att göra för att hålla målet fritt från baklängespuckar.

Skellefteå kontrollerade tillställning i den tredje perioden. Växjö tog ut målvakten i ett sista försök. Men hemmalaget höll nollan och vann med 2–0.

Vinsten innebar samtidigt att hemmalaget bröt en jobbig trend mot just Växjö i slutspelssammanhang. Laget föll samtliga tre hemmamatcher mot Växjö i finalen förra säsongen. Men det var något som inte Skellefteå hade reflekterat över alls.

– Det går inte att jämföra. Vi kanske ville för mycket ifjol. Nu är det ett nytt år och jag har faktiskt inte funderat över det inför det här.

Zackrisson räknar med en hård fortsättning.

– Det är semifinal och Växjö är ett riktigt skickligt lag. Vi måste fortsätta att jobba stenhårt.