Sport

Polis genomförde razzia på Uefa

Schweizisk polis utreder Uefas tv-rättighetsavtal med bolagen Cross Trading och Teleamazonas. Ett av avtalen undertecknades av Gianni Infantino. Arkivbild.
Schweizisk polis utreder Uefas tv-rättighetsavtal med bolagen Cross Trading och Teleamazonas. Ett av avtalen undertecknades av Gianni Infantino. Arkivbild.

Polisen misstänker att Europeiska fotbollsförbundet har sålt tv-rättigheter under marknadspris – och stödjer sig på uppgifter om ett avtal signerat av Fifa-ordföranden Gianni Infantino.På onsdagen genomfördes en razzia mot Uefas huvudkontor i schweiziska Nyon.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelar att schweizisk polis har besökt organisationens huvudkontor i Nyon, Schweiz, och begärt information om avtal med bolagen Cross Trading och Teleamazonas.

Enligt den schweiziska åklagarmyndigheten motiverades razzian av misstankar om förskingring alternativt trolöshet mot huvudman.

Brittiska The Guardian har tagit del av dokument som läckt från advokatbyrån Mossack Fonseca i den så kallade Panama-härvan. På tisdagen skrev tidningen om ett avtal från 2006 mellan Uefa och Cross Trading om tv-rättigheterna för Champions League i Ecuador 2006–2009. Avtalet undertecknades av Gianni Infantino – då juridiskt ansvarig på Uefa och sedan i februari ordförande i Internationella fotbollsförbundet Fifa – och av två affärsmän som därefter har åtalats för korruption.

Champions League-rättigheterna ska sedermera ha sålts vidare till Teleamazonas för omkring tre gånger det ursprungliga priset.

Uefa tillbakavisar uppgifter om att rättigheterna sålts till ett pris långt under marknadsmässig nivå och förnekar att organisationen eller Infantino handlat felaktigt. Uefa meddelar vidare att organisationen samarbetar fullt ut i utredningen.