Nyheter Sverige Sverige-topp

Polis hejdade attack mot skolmördare

Poliser och kommunens personal försökte sprida lugn efter morden på skolan Kronan i Trollhättan. Arkivbild.
Poliser och kommunens personal försökte sprida lugn efter morden på skolan Kronan i Trollhättan. Arkivbild.

Polisen var orolig för att tappa kontrollen över alla upprörda personer på skolan och sjukhuset vid skolmorden i Trollhättan i oktober. En enskild polis spelade en avgörande roll för att hindra kriminella från att storma skolan.

Det framgår i avrapporteringar från de enskilda poliser som fick ansvaret, dels vid skolan Kronan, dels vid länssjukhuset som de skadade offren och gärningsmannen fördes till.

Tre personer höggs ihjäl av Anton Lundin Pettersson, som själv sköts till döds av polisen.

Många oroliga anhöriga samlades vid skolan. Poliserna där upplevde inte att upprördheten riktades mot dem, men däremot gjordes försök att rusa förbi avspärrningarna och in i skolan. Man visste inte vad som hänt med eleverna.

Samtidigt fanns en rädsla för att personer med känd kriminell bakgrund skulle organisera en stormning för att komma åt gärningsmannen. Men känslorna lugnades av en områdespolis, som beskrivs ha gjort en avgörande insats.

Senare samlades minst 300 personer vid sjukhuset.

I rapporterna konstateras att det blev en lång arbetsdag med ansträngda situationer för många poliser. Mycket löstes bra, men en del kunde ha varit bättre. Bland annat finns kritik mot att media informerades om dödsfall innan man pratat med anhöriga på sjukhuset.