Nyheter Toppnyheter

Polis ihjälskjuten i Finland

Utredare tar bilder på brottsplatsen i Vichtis.
Utredare tar bilder på brottsplatsen i Vichtis.

En polis sköts ihjäl i finländska Vichtis, nordväst om Helsingfors, på fredagskvällen. Ytterligare en polis skadades allvarligt och befinner sig på sjukhus.Efter skjutningarna tog den misstänkta gärningsmannen sitt eget liv, enligt polisen.

Polisen larmades till en byggnad i Vichtis vid klockan nio på fredagskvällen lokal tid efter att någon hört skott. Flera patruller skickades till platsen. Polisen spärrade av området och vid 23-tiden öppnade gärningsmannen, en 67-åring, eld mot poliserna, som besvarade elden. Därefter sköt han också sig själv, enligt Centralkriminalpolisen som utreder fallet.

Brottsligt förflutet

67-åringen har tidigare gjort sig skyldig till bland annat olaga hot, brott mot besöksförbud och olaga förföljelse. Hans vapenlicens har dragits in. Ett vapen som han inte hade licens för hittades på platsen.

Inrikesminister Petteri Orpo från Samlingspartiet kommenterade fallet på Twitter: "Jag är skakad av de tragiska händelserna i Vichtis. Mitt djupa deltagande och önskan om styrka till polismännens familjer och närmaste", skriver Orpo.

Angrepp på samhället

Även president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä (C) framför sina kondoleanser till de anhöriga. Enligt Niinistö är dådet ett angrepp på hela det finländska samhället. Sipilä säger att han har stor respekt för poliserna som riskerar livet för att skydda samhället.

Att en polis skjuts ihjäl är väldigt ovanligt i Finland. 2007 dog en polisman i Kelviå efter att ha blivit avsiktligt påkörd. Genom historien har 130 poliser mist livet i tjänsten, de flesta av dem vid tiden kring finska vinterkriget vintern 1939–1940, skriver Yle.