Nyheter Sverige

Polis sköt knivman på psykmottagning

Psykiatrimottagningen i Göteborg där tre personer knivskars. Den misstänkte gärningsmannen sköts av polis.
Psykiatrimottagningen i Göteborg där tre personer knivskars. Den misstänkte gärningsmannen sköts av polis.

Tre personer knivskars vid lunchtid på lördagen på en psykiatrimottagning i Göteborg.Den misstänkte gärningsmannen sköts av polis.

Offren – två patienter och en anställd – vårdas på sjukhus, liksom den misstänkta gärningsmannen.

En man i 45-årsåldern har livshotande skador. För en kvinna och en man är läget allvarligt men stabilt, medan läget för en kvinna i 30-årsåldern är stabilt, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den misstänkte var patient på kliniken, en psykosmottagning i Gamlestaden med både öppen och sluten vård.

"Tvingades skjuta"

Vid halv tolvtiden på annandagen fick polisen larm om att en person hade blivit knivskuren på mottagningen.

– Polisen åkte till platsen och där fanns mycket riktigt en skadad person, men även gärningsmannen som var beväpnad. Poliserna tvingades skjuta verkanseld, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Ytterligare två skadade personer hittades i lokalerna. Den misstänkte ska även ha skadat sig själv innan polisens skott.

Sex patienter och fyra eller fem anställda befann sig på mottagningen.

– Normalt sett vistas inte högriskpatienter där, säger Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör vid sjukhuset.

Mottagningen stängdes och de tre kvarvarande patienterna flyttades medan krisstöd sattes in för personalen.

Svårt att förebygga

Sineva Ribeiro, ordförande i fackliga Vårdförbundet, säger att det är svårt att förebygga allt hot och våld inom vården. Men hon vill att arbetsgivarna ökar bemanningen under helger som julen, när många ensamma människor mår extra psykiskt dåligt.

– Jag tror att det är tvärtom i vården i dag. För det första har vi alldeles för få utbildade psykiatrisjuksköterskor på plats och sedan tror jag att man drar ner så mycket man bara kan för att så många som möjligt ska vara lediga, säger Sineva Ribeiro.

En förundersökning om försök till mord har inletts. Samtidigt utreder Särskilda åklagarkammaren om polisen handlat rätt som öppnat eld.

– Man har rutinmässigt inlett en förundersökning om tjänstefel. Men det finns ingen misstänkt, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.