Nyheter Sverige

Polis sköt man – allvarligt skadad

En knivbeväpnad man har skjutits av polisen i småländska Lenhovda, nordost om Växjö. Mannen är allvarligt skadad. Arkivbild.
En knivbeväpnad man har skjutits av polisen i småländska Lenhovda, nordost om Växjö. Mannen är allvarligt skadad. Arkivbild.

En knivbeväpnad man i 20-årsåldern har skjutits av polisen i småländska Lenhovda. Han vårdas för allvarliga skador.

Polisen fick vid niotiden på måndagen larm om en pågående misshandel i en bostad. Utanför fastigheten i centrala Lenhovda nordost om Växjö mötte polispatrullen en knivbeväpnad man, som poliserna upplevde som hotfull.

– Han har en typ av kökskniv, ser det ut som. Det är en rätt lång kniv, den glänser mycket i solen, säger vittnet Mats Fransson till TT.

Flera utfall

Han var på en bilverkstad i närheten och såg händelseförloppet på 50–60 meters avstånd. Mats Fransson uppfattade det som att mannen gjorde flera utfall mot poliserna.

– Han gick fram mot dem ett par tre gånger och de förflyttade sig. Han höll kniven uppe i luften.

Sedan hörde Mats Fransson flera skott, först varningsskott och sedan ett som träffade mannen, som genast sjönk ihop på marken.

Robert Loeffel, presschef för polisen i region syd, säger att han inte kan beskriva förloppet i detalj, men att det slutade med att poliserna kände sig tvingade att skjuta verkanseld.

– Mannen träffades i den nedre delen av kroppen, säger Loeffel.

Mannen fördes till Centrallasarettet i Växjö och är misstänkt för hot mot tjänsteman. En rutinmässig förundersökning har startats för att utreda polisens agerande vid händelsen.

Fastigheten genomsökt

Fastigheten har genomsökts utan att polisen hittat någon annan skadad person där. Vad det var för typ av bråk som det ursprungliga larmet till polisen handlade om är oklart. Den person som enligt uppringaren skulle ha blivit misshandlad fanns inte i fastigheten.

– Vi har inte hittat några tecken på att det finns någon skadad eller att det har varit något bråk eller någon strid, säger Robert Loeffel.