Nyheter Sverige Sverige-topp

Polisen anställer för saknade pengar

Rikspolischef Dan Eliasson ger klartecken till hundratals nya anställningar ute i polisdistrikten. Men pengarna saknas, rapporterar Ekot. Arkivbild.
Rikspolischef Dan Eliasson ger klartecken till hundratals nya anställningar ute i polisdistrikten. Men pengarna saknas, rapporterar Ekot. Arkivbild.

Personalbristen är akut, anser rikspolischef Dan Eliasson som ger klartecken till hundratals nya anställningar ute i polisdistrikten. Pengarna saknas just nu, rapporterar Sveriges Radio Ekot, men regeringen lovar påfyllning.

– Jag har sagt att vi ska anställa 700 utöver budget, i huvudsak civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och hjälpa till med gränskontroller, säger Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju.

Enligt ett budgetunderlag som polismyndigheten sammanställt för kommande tre år behövs ett tillskott på nära fyra miljarder kronor. För att klara kraven med terrorhot och flyktingströmmar vill polisen anställa 2 000 poliser och 1 300 civilanställda.

Tillskott krävs

Behovet av extra personal är så akut att Dan Eliasson inte anser sig ha tid att vänta på klartecken.

– Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kan inte ställa upp för en kommentar, men skriver i ett uttalande:

"Regeringen för en kontinuerlig dialog med polisen om behovet av personal. I sitt budgetunderlag signalerade myndigheten ett behov av mer resurser och vi har redan tidigare, som rikspolischefen också hänvisar till, öppnat upp för att skjuta till medel för ökade anställningar. Det exakta omfånget kommer vi att återkomma till i budgeten."

Sätter press

Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott, har förståelse för rikspolischefens besked i "en ansträngd situation".

– Jag tror att han måste markera att polisen ser att man inte mäktar med alla sina uppgifter. Han har inte fått något svar och sätter därmed press på regeringen, säger den förre justitieministern till TT.

– Polisen har ju uppgiften att garantera tryggheten och i ett läge där han uppfattar att de måste ha mer personal är det hans skyldighet att agera.