Sport Nyheter

Polisen ansvarig för läktarkatastrof

96 person dog vid Hillsborough-katastrofen 1989. Arkivbild.
96 person dog vid Hillsborough-katastrofen 1989. Arkivbild.

Efter 27 år har en jury i Storbritannien slagit fast att polisens agerande låg bakom katastrofen på Hillsborough-stadion, där 96 personer klämdes ihjäl.

Det var straffbara misstag från polisens sida som ledde till tragedin under FA-cupmatchen mellan Liverpool och Nottingham Forest på Hillsborough-stadion i Sheffield 1989. Det konstaterar den jury som haft i uppdrag att granska skuldfrågan.

Den brittiska åklagarmyndigheten säger att den nu ska överväga om någon person eller organisation ska ställas till svars för katastrofen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Många brister

Juryn, som i mer än två år granskat händelsen, konstaterar också att Liverpoolsupportrarnas beteende den aktuella dagen inte orsakade eller bidrog till händelsen.

Enligt juryn fanns det brister i polisens planering inför matchen som bidrog till att den farliga situationen uppstod. Det fanns även brister på själva stadion som orsakade de många dödsfallen.

Ursäkt från polisen

Chefen för polisen i South Yorkshire, David Crompton, sade i dag att polisen till fullo accepterar juryns utslag.

– Jag vill utan reservationer be om förlåtelse till anhöriga och alla drabbade, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Men Mary Corrigan, som förlorade sin 17-årige son på Hillsborough-stadion, säger till BBC att hon inte accepterar polisens ursäkt.

– De har haft 27 år på sig att berätta sanningen för oss om vad som hände. Vi har tvingats slåss mot så många lögner och nu har de mage att be om ursäkt i dag.

Cameron hyllade

Anhöriga till offren har länge kämpat för att få klarhet i vad som egentligen hände för 27 år sedan. Storbritanniens premiärminister David Cameron hyllade dem på Twitter efter utslaget.

"Jag vill uttrycka min beundran för det extraordinära mod de visat i sin långa kamp för sanningen", skriver Cameron.