Nyheter Sverige

Polisen backar om dödsskjutning

Polispatrull i Bagarmossen efter att mannen sköts i slutet av juni. Arkivbild.
Polispatrull i Bagarmossen efter att mannen sköts i slutet av juni. Arkivbild.

I juni sköts en man till döds i Bagarmossen av polisen. Enligt uppgifter skulle mannen ha skjutit mot polisen. Men nu backar myndigheten och uppger att det påståendet var felaktigt.

"Mannen hade inte avlossat något skott mot polisen, vilket vi uppgav i media och på polisens webbplats" skriver polisen på sin webbplats. Just nu utreds händelsen av särskilda åklagarkammaren.

– Det är fråga om ett missförstånd, ett i grunden beklagligt missförstånd, säger Helena Östman, kommunikationschef för polisen region Stockholm, till TT.

Rättningen dröjde

Nu, en månad senare, säger polisen att mannen som sköts till döds inte avlossat några skott.

– Vi gav felaktig information om att mannen hade avlossat skott. Så fort vi fick klartecken från särskilda åklagarkammaren gick vi ut och rättade uppgifterna, säger Helena Östman.

TT: Hur kommer det sig att det blev fel?

– Vår information ska vara saklig och korrekt, men det finns också ett krav på att vi ska ge snabb information, då kan det inledningsvis ges uppgifter som kan komma att ändras. Detta är mycket allvarligt, vi avser att vidta åtgärder för att skärpa våra rutiner. Vi kanske inte alltid kommer kunna ge information lika snabbt eller utförligt.

TT: Betyder det att ni kommer att bli mer restriktiva med information framöver?

– Det betyder att vi kommer ha i fokus att vara sakliga och korrekta, säger Helena Östman.

Kulhål i polisbilen

Det har tidigare rapporterats att en polisbil ska ha träffats av kulor. Om dessa skulle ha kommit från polisen själva kan Helena Östman inte svara på.

– Jag kan inte uttala mig om det, det ligger inom ramen för förundersökningen, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset