Nöje Musik Nyheter

Polisen: Färre brott under Eurovision

Hela Sverige var som lamslaget av finalkvällen i Eurovision Song Contest 2016. Polisen i så gott som hela landet hade mindre att göra.
Hela Sverige var som lamslaget av finalkvällen i Eurovision Song Contest 2016. Polisen i så gott som hela landet hade mindre att göra.

Hela Sverige var som lamslaget av finalkvällen i Eurovision Song Contest 2016. Polisen i så gott som hela landet hade mindre att göra.– Det kändes lugnare än en vanlig lördag, säger Albin Näverberg, vid polisen i Stockholm.

I hela Stockholms län fick polisen ta emot totalt 113 färre händelserapporter mellan klockan 19 och 02 jämfört med förra lördagen. Totalt fick man in 534 ärenden.

– Det är en rejäl minskning. Jag tror att väldigt många stannade hemma och tittade på ESC, säger Albin Näverberg, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Njöt av festivalen

Även i Globenområdet, där finalen avgjordes på Tele2 Arena och där tiotusentals Schlagerfans från hela världen befann sig, var stämningen lugn.

– Det var mycket folk som var där. Men publiken som drogs dit njöt bara av festivalen och hade det trevligt. De gick inte dit med förväntan att möta meningsmotståndare som så ofta sker vid idrottsevenemang, säger Albin Näverberg.

Situationen såg liknande ut i nästintill hela Sverige. Enligt TT:s rundringning var det "lugnare" under tiden festivalen avgjordes i polisregionerna Syd (Blekinge, Kalmar län, Kronoberg och Skåne) och Väst (Halland och Västra Götaland), samt Norrbottens län.

I polisregion Väst hade man drygt 60 färre händelserapporter jämfört med förra lördagskvällen.

– Om man ser på antalet händelser och omhändertagna personer så brukar vi ha betydligt fler en vanlig lördagskväll. Men om ESC har haft någon avgörande betydelse vet jag inte, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i region väst.

Ruggigt väder

I Syd noterade man dock ingen skillnad när det gäller antalet ärenden, men det skedde färre grova brott än normalt. Norrbottens län var dock stillsammare med total 45 färre händelser än lördagen innan.

– Jag var själv ute på patrull i Umeå och det var märkligt lugnt och få människor ute på uteställena, säger Markus Segelberg vid polisen i Norrbotten.

Albin Näverberg är dock noga med att påpeka att det ruggiga vädret nog också spelade sin del i det hela.

– När det blir kallt blir det inte så många konfrontationer i offentliga miljöer, säger han.