Nyheter Sverige Sverige-topp

Polisen kontrollerar studentflak

Lyckorusiga studenter intar nu städernas gator och torg. Men på vissa håll överskuggas glädjen av incidenter och olyckor på grund av fylla och bristande säkerhet.Polisen är beredd på stök och håller ett extra öga på studentflaken.

Dans, skrål och fylla har blivit synonymt med firandet, precis som de överfulla studentflak som dundrar genom städerna. På många håll i landet når studentfirandet sin kulmen redan denna vecka.

År 2014 rapporterades tolv allvarliga olyckor som skett på studentflak. I en olycka klämdes en student svårt mellan två lastbilar. Sedan dess har flera polisdistrikt skärpt sina kontroller av flaken.

Extra poliser

På de orter där man varit noga med kontroller har det inte skett några allvarliga olyckor.

– I möjligaste mån kontrollerar vi ekipagen som utgår från skolorna. Kör man omkring och det är oordning på flaket, om det dricks alkohol eller sprutas alkohol på folk på gatan, kommer vi att stoppa dem (ekipagen), säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson i region Mitt.

Festandet i samband med skolavslutningarna har en tendens att skapa stök i största allmänhet. För att dämpa oredan är fler poliser i beredskap på många håll i landet.

– Vi har alltid extra poliser i tjänst runt skolavslutningarna. Vi har koll på vilka dagar vilka skolor har avslutningar och försöker så långt som möjligt förebygga att det begås brott och sker olyckor, säger Mats Nylén, kommunikationschef region Bergslagen.

Götaplatsen avstängd

Det är Transportstyrelsen som sätter upp de övergripande reglerna för vad som gäller för studentflak. Sedan finns ibland lokala trafikföreskrifter för var flaken får röra sig i staden. I de större städerna finns ofta restriktioner för att inte skapa kaos för den ordinarie trafiken.

I Göteborg är Götaplatsen en populär plats att avsluta flakfärden, men det är inte möjligt i år. Götaplatsen är för tillfället avstängd för all fordonstrafik av andra skäl än studentfirandet.

I Stockholm är det inte tillåtet att köra studentflak på vissa centrala gator och kring Sergels torg.

– Vi vill att de ska ha en kul dag samtidigt som de måste sköta sig. Och sköter de sig blir det bra för alla, säger Mats Eriksson, kommunikatör i region Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset