Nyheter Sverige

Polisen kritisk – nekas filmbevis

Två män har häktats misstänkta för mordförsök efter jätteslagsmålet i centrala Gävle i lördags.
Två män har häktats misstänkta för mordförsök efter jätteslagsmålet i centrala Gävle i lördags.

Efter ett jätteslagsmål i centrala Gävle i lördags har två män häktats misstänkta för mordförsök.Polisen riktar samtidigt kritik mot Aftonbladet, som med hänvisning till källskyddet inte lämnar ut en video från händelsen.

De två männen, 19 och 44 år gamla, häktades av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för försök till mord. Två män i 20-årsåldern skadades i jätteslagsmålet, en av dem livshotande.

Aftonbladet har publicerat en läsarfilm från händelsen som polisen har nekats att få ta del av i oredigerat skick. Polisens presstalesman Mikael Hedström är uppenbart kritisk till tidningens beslut.

– Vi kan förlora tempo i utredningen och det hade varit väldigt värdefullt att kunna visa en video för en sittande domstol, säger han.

– Att man håller på källskyddet kan jag förstå, men att vi inte kan hjälpa varandra med materialet är konstigt. Då blir ju källan skyddad i varje fall.

Ett grundfundament

Men källskyddet är ett grundfundament för medier, stadgat i grundlagen. Att lämna ut material till polisen som kan riskera att avslöja uppgiftslämnaren är aldrig aktuellt, menar Aftonbladets ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén.

En digital videofil innehåller till exempel en mängd metadata, som skulle kunna göra det möjligt att spåra den som har filmat.

"Alla ska kunna lita på att tipsares anonymitet är skyddad och inte lämnas ut till tredje part, inte ens till myndigheter som polisen" skriver Sofia Olsson Olsén i ett mejl till TT

"Däremot kan vi kontakta uppgiftslämnaren och fråga om hen vill lämna materialet själv, direkt till polisen."

Kända sedan tidigare

Polisen hoppas att just det sker, eller att någon annan som kan ha filmat hör av sig. Än så länge har utredarna inte ens hunnit prata med målsägarna.

– De här personerna har varit inblandade i bråk tidigare och några av dem är bekanta för rättsväsendet sedan tidigare. Erfarenheterna visar att man inte brukar vara särskilt talföra när vi kommer, säger Mikael Hedström.