Nyheter Sverige Sverige-topp

Polisen mörkade om sexbrott

Nu lovar polisen att utreda varför allmänheten och massmedier inte fick sanningsenlig information.
Nu lovar polisen att utreda varför allmänheten och massmedier inte fick sanningsenlig information.

Polisen kände till att killgäng ofredade flickor på en stor ungdomsfestival i Stockholm två år i rad. Men utåt beskrevs festivalen som ganska lugn.

Dagens Nyheter har tagit del av interna promemorior om sexbrott mot kvinnliga besökare på Europas största ungdomsfestival We are Sthlm. Rapporterna sändes till polischefer och Stockholmspolisens mediecenter.

"Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år", står det i en PM från augusti i fjol. Enligt DN:s källor var gärningsmännen ofta unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar, och poliser som tidningen pratat med uppger att myndigheten undviker att rapportera om fenomen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund.

Bytte strategi

Eftersom övergreppen blev kända redan 2014 fick vakter, volontärer och poliser i fjol i uppdrag att vara särskilt uppmärksamma och ingripa på minsta tecken.

Efter några få ingripanden och ett tiotal anmälningar om sexuella ofredanden, bytte polisen strategi och avlägsnade i stället över 200 unga killar under festivalens fem dagar.

– Speciellt på konserterna var det väldigt hemskt. Direkt när man kom ut i folkhavet började de att tafsa. De ringade in en, en av mina kompisar ramlade omkull och då kastade de sig över henne direkt. De brydde sig inte om att man sa nej, eller att man hade pojkvän, säger en 15-årig flicka till DN.

Enligt polisen är förövarna främst en grupp "flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan", skriver tidningen.

– Det var många som hade den stilen, större delen hade det faktiskt. Men sedan var det också massor av andra, säger 15-åringen till DN.

L kräver granskning

Stockholmspolisen sammanfattade festivalveckan så här: "Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet."

Nu lovar polisen att utreda varför allmänheten och massmedier inte fick sanningsenlig information.

– Vi borde absolut ha skrivit och berättat om det här, tveklöst. Varför det inte skedde vet jag inte, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander till DN.

Men Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, anser att polisens agerande är oacceptabelt. Hela hanteringen måste granskas, menar Haddad som i ett pressmeddelande uppmanar rikspolischef Dan Eliasson att agera.

Pontus Lundahl/TT
Ett stort antal flickor utsattes för ofredanden under ungdomsfestivalen We are Sthlm. Arkivbild.