Nyheter Sverige

Polisen varnade kvinnor att gå ut i Östersund –nu försvarar de sig mot kritiken

Polisen i Jämtland i har avrått kvinnor från att vistas ute ensamma nattetid i Östersund efter flera anmälningar om våldsbrott riktade mot kvinnor.
Polisen i Jämtland i har avrått kvinnor från att vistas ute ensamma nattetid i Östersund efter flera anmälningar om våldsbrott riktade mot kvinnor.

Polisen i Jämtland har fått kritik efter att ha avrått kvinnor från att vistas ensamma ute nattetid i Östersund, men står fast vid att det är rätt att varna.– Vi ville inte vakna upp och ha fler brottsoffer, säger områdespolischef Stephen Jerand.

Det var vid en presskonferens på måndagen som polisen i Östersund informerade om att det begåtts flera våldsbrott riktade mot ensamma kvinnor i staden de senaste veckorna. Senast i helgen utsattes en kvinna för misshandel av en ensam gärningsman, medan en annan kvinna anmälde ett våldtäktsförsök med tre angripare.

– Vi rekommenderar människor, speciellt kvinnor, att inte röra sig ute ensamma på natten, sade Stephen Jerand enligt Östersunds-Posten.

Kritiken efter varningen lät inte vänta på sig. Bland andra Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin sade i ett uttalande att "det blir fel om man uppmanar kvinnor att anpassa sig till kriminella".

Enligt Stephen Jerand gick polisen ut med informationen "ur ett brottsofferperspektiv" för att inte fler ska drabbas.

– Vi begränsar inte friheten för någon. Det är en ren faktaupplysning. Vi gick ut med en försiktighetsuppmaning och det har en del tolkat som att vi förbjuder kvinnor att vara på stan och det är ju fullständigt felaktigt.