Nyheter Världen

Polisens agerande i Nice synas

Fransk polis lämnar huset i Nice där Mohamed Lahouaiej Bouhlel bodde. Arkivbild.
Fransk polis lämnar huset i Nice där Mohamed Lahouaiej Bouhlel bodde. Arkivbild.

Var fanns polisen när Mohamed Lahouaiej Bouhlel mördade 84 människor på strandpromenaden i Nice? Inrikesminister Bernard Cazenueve har beställt en granskning av polisens arbete.

Många vittnen – också svenskar i Nice som intervjuades kort efter dådet – har uppgett att de såg få poliser på strandpromenaden under kvällen då attacken genomfördes.

Tidningen Libération rapporterade på torsdagen, med stöd av bilder från en övervakningskamera, att strandpromenaden spärrades av en enda polisbil när attentatsmannen brakade iväg på sin vansinnesfärd.

Olika styrkor

Polisbilen som syns i bild tillhör den kommunala polisen i Nice. Ungefär 400 meter längre bort fanns en annan lokal polispatrull.

Frankrike har flera olika polismyndigheter.

Den granskning som inrikesminister Bernard Cazenueve nu vill se ska göras av tillsynsmyndigheten IGPN, generalinspektionen för nationella polisen. Uppdraget är att klarlägga vad polisen vidtog för åtgärder för att trygga säkerheten under nationaldagsfirandet. Regeringen vill ha en bedömning gjord till nästa vecka.

Fem terrormisstänkta

Fem personer som greps i kölvattnet av lastbilsmassakern misstänks ha hjälpt attentatsmannen, som kan ha planerat dådet en tid. De fem ska utredas som misstänkta för terrorbrott, uppgav rättskällor i Paris på torsdagskvällen.

Bland de fem finns en 40-åring som Bouhlel känt en längre tid och en 38-årig man som greps med sin flickvän, misstänkta för att ha försett Bouhlel med en pistol.

Hos en 22-årig man som fick ett sms från Bouhlel strax före attacken har polisen hittat ett automatvapen av typ kalasjnikov och ammunition.

Varken Bouhlel eller de andra var kända av säkerhetspolisen före dådet i Nice.

Ungefär 100 utredare arbetar med fallet. Bilder som hittats i Bouhlels mobiltelefon tyder på att han hade studerat olika platser där mycket folk samlas, däribland Promenade des Anglais i Nice där dådet ägde rum.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset